Piata berii din Romania reactioneaza la dublarea, anul trecut, a pretului hameiului: berea se va scumpi cu 30 de procente in lunile urmatoare, spun reprezentantii Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.
Chiar si asa, berea se vinde bine. O arata afacerile infloritoare ale producatorilor din domeniu care raporteaza vanzari cu 8% mai mari in primele sase luni, pana la 7,9 milioane de hectolitri de bere, fata de aceeasi perioada din 2007.
Berea se vinde bine, iar dupa primul semestru al anului producatorii de bere au motive de satisfactie.
Canicula a facut ca vanzarile celor patru mari producatori, Heineken Romania, InBev Romania, United Romanian Breweries Bereprod si URSUS Breweries, sa depaseasca 7,9 milioane de hectolitri.
Pentru anul acesta specialistii estimeaza o crestere de 7 procente.
Fata de anii precedenti, se observa insa o incetinire a ritmului de crestere a pietei. In 2007 vanzarile de bere au fost de 19,4 milioane de hectolitri, cu 9,6 % mai mari decat in 2006.
Chiar daca vanzarile merg bine, pretul berii va creste cu peste 30% in 2008 avertizeaza Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.
Cauza: dublarea pretului la hamei anul trecut si cresterea de aproape opt ori a pretului la malt. In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 de euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 de euro.