Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare a acordat credite in valoare de jumatate de miliard de euro statului si companiilor romanesti in 2005, arata un raport al institutiei.
Majoritatea finantarilor acordate de institutia financiara europeana au vizat mari proiecte de infrastructura, dar si credite catre banci romanesti. Astfel, tara noastra a atras peste 40% din finantarile acordate de institutia financiara europeana in regiune (Europa de Sud-Est), adica 500 de milioane de euro din 1,2 miliarde de euro plasate de BERD in toate statele din zona. Circa 55% dintre cele mai mari zece finantari BERD la nivelul lui 2005 din Romania au fost acordate catre stat, ajungand in proiecte de infrastructura urbana. Cel mai mare credit acordat de BERD in 2005 in Romania a avut ca beneficiar municipalitatea Constanta, pentru constructia si intretinerea soselei de centura.
Pe locul al doilea in topul beneficiarilor de finantari BERD se situeaza o fabrica de prelucrare a lemnului construita de austriecii de la Egger in zona Radauti. (D.E.)