Dupa ce a fost criticat din toate partile de analistii imobiliari, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Radu Berceanu, a ajuns la concluzia ca proiectul privind Legea chiriilor trebuie schimbat, intrucat nu este fezabil. Ministerul va angaja in acest sens un consultant care va alege un model de lege existent in alte tari europene, care sa se potriveasca cel mai bine pentru tara noastra.
In urma controverselor si a dezbaterilor aprinse pe tema proiectului, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, afirma ca proiectul legii chiriilor, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), nu este fezabil. Acesta a precizat ca MTCT va angaja un consultant pentru a formula noi propuneri, "Nu cred ca ceea ce este in dezbatere pe site este un proiect fezabil, asa ca imi cer scuze pentru disconfortul creat de aparitia lui", a precizat Berceanu. MTCT va organiza la 23 martie o licitatie internationala pentru alegerea unei companii de consultanta care va analiza intregul pachet de 4 legi din domeniul locativ. In plus, aceasta companie va prezenta si exemple de tari europene unde exista un astfel de mecanism, urmand sa fie ales modelul care se potriveste cel mai bine pentru tara noastra.
In replica, ministrul delegat László Borbely sustine ca acuzele aduse proiectului nu sunt o tragedie deoarece acesta este si scopul postarii proiectului pe site. Inainte de a fi criticat de Berceanu, proiectul legii chiriilor a fost luat la puricat de analistii imobiliari. Spre exemplu, profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri sustine ca aceasta va fi pana la urma o lege a unui tip de investitie si a unei piete sociale dirijate prin mecanisme de stat. Pe de alta parte, analistul spune ca, daca aceste dispozitii ale legii nu vor avea nicio legatura cu piata chiriilor, indrumata de cerere si oferta, va deveni acceptabila si poate utila in felul ei.

Creste inchirierea la negru

Prognozele sunt sumbre si in ceea ce priveste cresterea ilegalitatilor generate de legea chiriilor. Ion Radu Zilisteanu a declarat, potrivit Mediafax, ca acest proiect, daca va fi aplicat in actuala formula, va majora numarul locuintelor inchiriate fara documente legale. "Daca masura le va impune proprietarilor o perioada fixa de inchiriere, acestia nu vor mai inregistra operatiunile la administratiile financiare, astfel ca statul va pierde foarte multi bani", a mai precizat Ion Radu Zilisteanu. Legea chiriilor este respinsa si de Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari, care sustine ca proiectul ar avea un efect negativ de circa doua ori mai puternic asupra bugetului de stat fata de ordonanta Remet din 1998, ce a diminuat intrarile la bugetul national cu peste 50% in mai putin de un an din momentul dublarii impozitului pe venit din chirii.
Chiar daca analistii vad partea negativa a proiectului, chiriasii se arata incantati de initiativa legislativa a ministerului. Proprietarii sunt obligati sa incheie contracte pe cinci ani numai daca locuinta sau spatiul inchiriat nu este utilat, potrivit reprezentantilor MTCT. In acest caz, chiriasii investesc in utilarea locuintei sau spatiului, legea chiriilor protejand astfel banii cheltuiti pentru aceasta. Chiriasii vad contractul incheiat pe cinci ani ca pe o forma de protectie.