Actionarul majoritar de la SC Jiul SA, Pompiliu Selea, omul senatorului PD-L Radu Berceanu, solicita delistarea companiei de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti. Firma craioveana are in jur de 1.000 de actionari minoritari, iar cine nu va fi de acord cu delistarea este invitat sa iasa din societate.

SC Jiul SA, firma controlata de Radu Berceanu prin interpusi, ar putea fi delistata de pe piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), adica de pe Rasdaq, daca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) hotaraste acest lucru. Daca se voteaza delistarea, atunci multi "minoritari" vor fi exclusi din societate si li se vor plati actiunile detinute. In urma cu cateva zile, administratorul unic al SC Jiul, Pompiliu Selea, cunoscut drept mana dreapta a fostului ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a publicat pe site-ul BVB un convocator pentru adunarea generala pentru a se vota scoaterea de la tranzactionare a actiunilor companiei, potrivit legislatiei in vigoare, respectiv Dispunerea de masuri nr. 8/2006 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Potrivit informatiilor de la Bursa, Pompiliu Selea este, in prezent, in posesia a 73,73% din actiunile Jiul SA, in timp ce alti actionari, in special cuponari, au 26,26% din actiuni. Compania detine cateva hoteluri importante din Craiova, cum ar fi Jiul si Minerva. In cazul in care se decide delistarea de la Bursa, vor fi scosi din companie actionari minoritari, carora li se vor plati actiunile detinute, potrivit legii.

Activitate slaba la Bursa

Administratorul firmei invoca faptul ca in ultimul an au fost realizate doar zece tranzactii, cu un numar de 28.881 de actiuni, ceea ce inseamna sub 1% din valoarea capitalului social. In acest fel sunt indeplinite conditiile de delistare. George Popa, broker la Interdealer Capital Invest, a precizat, pentru GdS, in ce conditii se poate face delistarea de la Bursa: "Retragerea de la tranzactionare se poate face daca sunt indeplinite cateva conditii obligatorii: in ultimul an sa fi inregistrat cel mult 50 de tranzactii, numarul de actiuni tranzactionate sa fi reprezentat cel mult 1% din capitalul social al emitentului si trebuie sa li se acorde actionarilor minoritari dreptul de a se retrage din societate si de a primi contravaloarea actiunilor, conform unei evaluari a acestor actiuni".

Cum poate Berceanu
sa scoata "cuponarii" din joc

Potrivit convocatorului pentru AGEA, administratorul companiei, Pompiliu Selea, spune ca actionarii care nu sunt de acord cu delistarea societatii de pe piata secundara Rasdaq pot sa iasa din companie: "(...) Acordarea catre actionarii care nu sunt de acord cu hotararea AGEA a dreptului de a se retrage din societate si de a obtine contravaloarea actiunilor". Potrivit unor surse din companie, in prezent ar exista 1.000 de actionari in societate, majoritatea dintre cei care au primit "cupoane" in momentul marii privatizari de dupa 1990. Potrivit legislatiei in vigoare (Legea nr. 31/1990 republicata), delistarea actiunilor unei firme de la Bursa se poate face relativ usor, fara a tine cont de votul minoritarilor. Actionarii majoritari pot decide scoaterea actiunilor de la tranzactionare. Conditiile sunt urmatoarele: la prima convocare a AGEA trebuie sa fie prezenti actionari reprezentand trei patrimi din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu un numar de actionari care sa reprezinte cel putin 50% din capitalul social al firmei. La convocarile urmatoare, numarul de actionari prezenti trebuie sa reprezinte jumatate din capitalul social, iar numarul de voturi trebuie sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social. Cu alte cuvinte, actionarul majoritar poate decide foarte simplu soarta companiei pe Bursa. Cum nu toti cei aproximativ 1.000 de actionari isi vor putea spune cuvantul in AGEA, cei mai multi vor fi scosi elegant din firma. In acelasi timp, actionarul majoritar va ajunge sa detina un procent si mai mare.

Jiul SA, pe pierdere

Bursa arata ca, in ultimele sapte luni, cotatiile Jiul SA s-au prabusit. Ieri, actiunile firmei doljene se tranzactionau cu 0,14 lei, putin peste valoarea nominala, care este de 0,1 lei pe actiune. Societatea are un capital social de 3,3 milioane de lei si au fost emise 33 de milioane de actiuni. "Actionarii minoritari isi pot primi banii fie la domiciliu, fie intr-un cont bancar, unde pot fi pastrati, la fel ca in cazul Ford", a spus brokerul craiovean. Conform bilantului contabil pe 2009, SC Jiul SA a inregistrat pierderi semnificative de 912.277 de lei.

Compania invoca "situatia economica"

Potrivit unor surse din firma craioveana, motivul pentru care se cere retragerea de la tranzactionare de pe Bursa este "din motive economice. Adica limitam anumite cheltuieli". Aceleasi surse sustin ca actionarul majoritar vrea limitarea unor cheltuieli, cum ar fi cele cu listarea actiunilor firmei la Bursa, precum si taxele platite catre CNVM si Depozitarul Central.
Care este legatura intre Berceanu si Selea
In declaratia de avere a senatorului Radu Berceanu, completata pe 15.10.2009, parlamentarul de Dolj scrie negru pe alb ca l-a imprumutat pe Pompiliu Selea cu suma de 200.000 de euro. Selea detine 73,73% din actiunile Jiul SA inca din anul 2005. Surse din piata spun ca banii pe care Selea i-ar fi imprumutat de la Berceanu ar fi pentru rascumpararea actiunilor companiei de pe piata.