Evolutia lucrarilor la Autostrada Transilvania, realizate de catre firma americana Bechtel, nu-l multumeste pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Acesta a declarat ca statul roman a semnat cu Bechtel un contract prost facut, deoarece firma are toate drepturile, pe cand autoritatile romane au numai obligatii. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va aplica sanctiuni daca vor fi intarzieri in realizarea lucrarilor si ia in calcul chiar si rezilierea contractului, a spus Berceanu, citat de Mediafax. In acest moment, lucrarile sunt in urma programului. Ministrul afirma ca statul roman are bani pentru lucrari, insa Bechtel nu poate lucra atat de mult. El admite ca au fost intampinate si anumite probleme, cum ar fi ploile, insa nu sunt o scuza pentru intarzierea lucrarilor.
O alta problema reclamata de catre Bechtel o reprezinta lipsa muncitorilor. Berceanu spune insa ca statul roman nu are nicio obligatie contractuala sa asigure firmei americane muncitori cu care sa realizeze lucrarile.
Cu toate acestea, ministrul Transporturilor crede ca Bechtel va recupera intarzierile. Partea romana va mai avea in perioada urmatoare cateva runde de discutii cu firma care lucreaza la Autostrada Transilvania. Acestea se vor referi si la faptul ca Romania a facut un imprumut de 100 de milioane de euro pentru finantarea lucrarilor. Berceanu apreciaza ca din cele 100 de milioane, in acest an nu vor putea fi cheltuite mai mult de jumatate, iar pentru 50 de milioane statul deja plateste comisioane de neutilizare, care au ajuns saptamana trecuta la 45.000 de euro.
Ca replica la speculatiile lui Laszlo Borbely, potrivit carora Transilvania ar fi dezavantajata in domeniul transporturilor pe criteriu etnic, Radu Berceanu l-a amenintat pe acesta ca-l trimite la ascutit creioane in minister. (Simona Necula)