Compania Bioromoil a lansat in Romania conceptul de benzinarie automata, care nu dispune deloc de personal. Clientii platesc in numerar sau cu cardul si alimenteaza singuri. Bioromoil va avea 100 de statii automate in tara, care vor functiona sub brandul AutoMat, iar din 2011 se va extinde in Bulgaria si Republica Moldova.

Compania Bioromoil Automatic Stations, membra a Grupului Bioromoil, a lansat ieri, la Craiova, benzinaria AutoMat - cel mai nou si mai modern concept de statie de distributie a carburantilor, complet automatizata. Investitia se ridica la circa 220.000 de euro, iar proiectul este o colaborare intre Bioromoil si partenerii sai - BRD Groupe Societe Generale si Gilbarco Veeder Root, alaturi de compania software ITGroup si de proiectantul general Igloo Arhitecture. Grupul Bioromoil este patronat de omul de afaceri Vladislav Chetrar si compania cipriota Haropi Trading Ltd., care au decis in urma cu doi ani sa intre pe piata din Romania cu un nou tip de benzinarii. Statiile, care vor functiona sub brandul AutoMat, dispun de sase pompe de alimentare, care comercializeaza trei tipuri de carburanti - doua tipuri de benzine si unul de motorina. Carburantii sunt achizitionati de la mai multe companii care activeaza pe piata din Romania: Rompetrol, Petrom si Lukoil. Noutatea este ca statiile nu dispun deloc de personal. Plata poate fi facuta atat prin card - bancar sau business, cat si in numerar, la POS-ul pus la dispozitie de BRD. Dupa efectuarea platii, clientul isi poate alimenta masina. POS-ul da si rest, sub forma unui voucher valoric, care poate fi folosit ulterior. Clientii nu platesc comisioane la plata cu cardul.

Extindere in Bulgaria si Republica Moldova

Ca servicii suplimentare, benzinariile dispun si de un automat, de unde pot fi cumparate mai multe produse preambalate: dulciuri, snack-uri, bauturi racoritoare nealcoolice sau energizante, dar si de un echipament de verificare a presiunii in roti, care poate fi folosit gratuit. Suplimentar, aici exista un POS la care clientii pot plati facturi sau isi pot alimenta contul. Instructiunile de folosire pentru fiecare serviciu oferit de AutoMat sunt afisate in dreptul fiecarui echipament, iar in cazul in care clientul intampina dificultati poate contacta direct din statie unul dintre dispecerii din Call Center, printr-o simpla apasare de buton. Pana in prezent, alte doua benzinarii similare au fost deschise la Drobeta Turnu Severin si la Targu Jiu. Urmeaza, pana la sfarsitul anului, statii la Slatina, Iasi, Suceava, Bacau, Focsani, Braila si Sibiu.
"Bioromoil va investi in urmatorii trei ani circa 25 de milioane de euro din resurse proprii si din fonduri atrase pentru a dezvolta in Romania o retea de 100 de statii AutoMat. De asemenea, din 2011 ne vom extinde pe pietele din Bulgaria - cu 40 de statii si Republica Moldova - cu zece statii. Avem, de asemenea, in constructie, doua fabrici la Braila, de biodiesel si de ulei vegetal, cu productii anuale estimate la 80.000 de tone la ulei si de 50.000 de tone la biodiesel. Investitiile, care se ridica la circa 22 de milioane de euro, vor fi finalizate in 2011 - 2012", a precizat Laurentiu Argesanu, director general al Bioromoil Automatic Stations.
Compania estimeaza sa incheie anul cu o cifra de afaceri de sapte milioane de euro, de 50 de milioane de euro in 2011 si de 150 de milioane de euro cand toate cele 100 de statii vor deveni functionale. Bioromoil tinteste o cota de piata de 3% pana in 2013. Printre invitatii la evenimentul de ieri s-a aflat si Ioan Niculae, patronul InterAgro - companie care a dezvoltat o fabrica de bioetanol la Zimnicea si cu care este posibil ca Bioromoil sa colaboreze. Aceasta, in conditiile in care procentele de biocombustibili din carburanti ar trebui sa creasca de la 4% in 2010 la 18% in 2018.