Scumpirea carburantilor de catre benzinarii independenti n-a intarziat sa apara, dupa ce Petrom a anuntat majorari de preturi la statiile sale. Ei au motivat aceasta scumpire prin faptul ca pretul barilului pe piata internationala este in continua crestere si pentru ca rafinariile au scumpit si ele carburantii. Pe piata internationala pretul petrolului a atins ieri un nou nivel-record de 74,17 la Bursa din New York, in timp ce la Bursa din Londra a ajuns chiar la 74,30 dolari pe baril. Asta dupa ce a inregistrat o usoara scadere fata de saptamana trecuta, cand a atins o cota-record de 75,35 dolari pe baril. Cotatiile au crescut din cauza problemelor privind furnizarea de petrol din Iran, unul dintre primii patru exportatori mondiali de petrol.
Cu toate acestea, unii oficiali romani dezaproba majorarile de pret aplicate carburantilor de catre benzinarii romani. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget Finante din Senat, considera ca trebuie verificat daca preturile carburantilor din Romania nu sunt mai mari decat cele din Uniunea Europeana.
El a mai adaugat ca majorarea preturilor la carburanti poate fi limitata fie prin modificarea calendarului de accize, fie printr-o eventuala sesizare facuta Consiliului Concurentei. ßi ministrul Vladescu sustinea zilele trecute ca benzinarii ar trebui sa se apropie mai mult de consumatori si sa nu se gandeasca tot timpul la obtinerea de profit cu orice ocazie oferita de situatia de pe pietele internationale.
In timp ce unii benzinari independenti au scumpit carburantii cu 5,5 pana la 7 bani pe litru, compania Rompetrol spre exemplu a majorat preturile cu doar un ban pana la 4 bani pe litru. Majorarile difera insa in functie de carburant. Astfel ca pentru un litru de benzina la statiile benzinarilor independenti se plateste cu 6 pana la 7 bani mai mult, la statiile Rompetrol cresterea fiind de 2-4 bani in plus. In ceea ce priveste motorina, la statiile benzinarilor independenti s-a scumpit cu 5,5-6 bani pe litru, iar la statiile Rompetrol costa de la 1 ban pana la 4 bani mai mult.