Preturile litrului de benzina si de motorina vor sari de un euro pana la sfarsitul anului, avertizeaza analistii pietei petrolului. Ei sustin ca scumpirea carburantilor este iminenta, cauza fiind cresterea semnificativa a cotatiilor petrolului pe pietele internationale.

Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a vorbit ieri despre o adevarata explozie a preturilor in urmatoarele luni spunand ca pretul carburantilor va depasi valoarea de un euro pe litru in conditiile in care petrolul va continua sa se mentina la un nivel de circa 53 de dolari pe baril, iar accizele nu vor fi modificate. “Pretul va fi de peste un euro (peste 36.000 de lei pe litru - n.red.), si aceasta este valoarea la care trebuie sa va asteptati in urmatoarele luni“, a afirmat Patriciu. Trebuie spus ca in prezent doar pretul benzinei din categoria premium trece de 36.000 de lei, in timp ce pentru restul sortimentelor preturile se situeaza intre 32.000 si 33.000 de lei pe litru. Ceea ce inseamna aproximativ 90 de eurocenti.

Pretul ar putea sari cu mult peste un euro

In conditiile in care atat acciza la benzina, cat si cea la motorina vor creste de la 1 octombrie (cand potrivit graficului convenit cu Uniunea Europeana trebuie sa facem o noua majorare a acestor taxe), pretul carburantilor ar putea sari cu mult de un euro. Asta in conditiile in care Patriciu ar avea dreptate.
Trebuie spus ca majorarea de la 1 octombrie va face litrul de benzina mai scump cu aproximativ 1.000 de lei, iar cel de motorina va costa mai mult cu circa 500 de lei.

70% din pretul la pompa, taxe si accize

Patriciu a mai aratat ca 80% din costul de rafinare al produselor petroliere este determinat de cotatiile titeiului, in timp ce pana la 70% din pretul final al carburantilor, practicat la pompa reprezinta accize si taxe.
El si-a reafirmat sustinerea pentru introducerea accizarii la pompa, si nu la poarta rafinariei ca in prezent, apreciind ca o astfel de masura ar aduce statului un castig anual de pana la 300 de milioane de dolari, prin scaderea evaziunii fiscale.
De asemenea, omul de afaceri a pledat pentru transformarea Romaniei in mare centru economic pentru regiunea Balcanilor si a Marii Negre.
El a spus ca extinderea firmelor de pe piata interna in aceasta zona le-ar aduce resursele financiare necesare pentru a face fata costurilor pe care le presupune integrarea in Uniunea Europeana.