Desi au trecut doar doua luni de la scumpirea tigarilor, incepand de saptamana asta craiovenii vor scoate din buzunar vreo 4.000 de lei vechi mai mult pentru fiecare pachet de tigari. In week-end, craiovenii si-au putut insa face provizii, deoarece tigarile s-au vandut la vechiul pret.
Mult anuntatele scumpiri de la 1 iulie, la tigari si alcool, par sa fi fost reprogramate. Astfel, sambata si duminica aceste produse s-au vandut la vechile preturi, semn ca majoritatea comerciantilor "le-au lasat" craiovenilor suficient timp pentru a-si face provizii. "Teoretic, tigarile s-au scumpit de azi (sambata - n.r.). Distribuitorii ne-au anuntat insa ca se scumpesc de luni (astazi - n.r.), asa ca nu ne-au adus inca noile liste de preturi. In acest moment vindem tigarile la pret vechi. Oricum, pretul va ramane probabil acelasi pana la lichidarea stocului. Bauturile alcoolice sunt in aceeasi situatie", a declarat Mihaela M., vanzatoare la un magazin din Craiova. Desi la inceputul lunii mai, cand a mai avut loc o scumpire a tigarilor, unii comercianti nu au avut tigari la vanzare, in week-end practica a fost uitata, astfel ca oltenii au putut sa-si achizitioneze marca preferata de tigari cam de la orice magazin.
Tigari mai scumpe cu 0,4 RON/pachet
De saptamana asta, tigarile se vor scumpi cu 10 - 15%. Astfel, un pachet de tigari va costa, in medie, cu aproximativ 0,4 RON mai mult decat pana acum. Aceasta suma va acoperi atat restul de taxa pe viciu (pentru ca saltul la pret sa nu fie prea mare, firmele producatoare de tigarete au decis ca aceasta sa fie introdusa treptat), cat si acciza ce se aplica de la 1 iulie pentru alinierea pretului tigarilor la cel din Uniunea Europeana.
Avand in vedere faptul ca un pachet de tigari din game superioare (Kent, Camel, Marlboro) costa in prezent 4,5 RON, dupa scumpiri, fumatorii il vor achizitiona cu aproximativ 4,9 - 5 RON. O persoana care fumeaza un pachet de tigari zilnic va scoate lunar din buzunar cam 147 RON pe luna. Craiovenii care fumeaza zilnic cate un pachet de tigari al caror pret nu depaseste 4 RON (Winston, Monte Carlo, More) vor cheltui lunar maximum 132 RON. In piata exista insa si zvonuri potrivit carora cele mai ieftine tigari vor costa 42.000 de lei, iar pretul mediu al unui pachet se va situa in jurul valorii de 56.000 de lei. "E evident ca pe zi ce trece viciile devin un lux", a spus Mircea Dinu, un fumator de 30 de ani.
Bauturile spirtoase se scumpesc, la randul lor, cu 10 - 18%. Astfel, pretul unei sticle de votca va varia intre 140.000 si 250.000 de lei vechi. Avantajati vor fi insa bautorii de bere si vin, ale caror preturi vor ramane aceleasi.
Se apropie un nou val de scumpiri
Desi cele mai mari cresteri de preturi se vor inregistra la bauturi alcoolice si tigari, de la 1 iulie s-au scumpit si gazele naturale (cu peste 1,5%). Astfel, in functie de societatea de distributie la care sunt racordati, consumatorii casnici vor plati intre 0,84 si 0,85 RON pe metrul cub de gaze naturale. Ca urmare a majorarii accizelor (de la 0,14 euro/MWh, la 0,19 euro/MWh), si tarifele la electricitate ar putea creste, insa cel mai probabil abia de la 1 ianuarie 2007.
Si pretul la benzina a crescut in week-end-ul trecut. Petrom a anuntat ca un litru de carburant va costa cu doua sute de lei mai mult. Astfel, benzina Eco Premium costa de sambata 34.700 litrul, cea Premium fara plumb costa 34.500, iar carburantii eurodiesel 33.600 de lei. Efectul direct al acestor scumpiri va fi cel mai probabil o crestere cu cel putin 10% a preturilor la alimente si, ulterior, la servicii de transport si turism. "O sa creasca toate, evident. Pensiile vor ramane insa pe loc, ca de obicei, ca nu prea intereseaza pe nimeni ce se intampla cu noi", a spus Mirela Gheorghe, pensionara.
Preturile pot fi afisate in continuare in lei vechi
Desi de la 1 iulie a disparut obligativitatea afisarii tarifelor si in lei noi, si in lei vechi, sambata nici unul din cei aproximativ 40 de agenti economici vizitati de reporterii GdS nu afisau preturi numai in RON. "Seful nu ne-a anuntat nimic. Nu cred ca trebuie sa renuntam la afisarea si in lei noi, si in lei vechi. Oricum, va fi mult mai greu pentru cumparatori daca vom afisa numai in lei noi", a spus Maria P., vanzatoare. Potrivit Legii nr. 348/2004, privind denominarea monedei nationale, dubla afisare a fost obligatorie numai in perioada martie 2005 - iunie 2006. Astfel, dupa data de 30 iunie 2006 dispare obligativitatea afisarii duale a preturilor, fara ca afisarea numai in noua moneda sa fie obligatorie. Astfel, cei ce doresc sa afiseze, in continuare, in ambele monede o pot face linistiti.