Pentru ca pe piata belgiana sunt meserii pentru care nu exista cerere, belgienii au decis sa aplice proceduri simplificate de acces pe piata muncii. Romanii care doresc sa ocupe aceste locuri pot obtine permisul de munca in regim de urgenta.
La inceputul acestui an, Belgia a fost una dintre tarile care au anuntat oficial ca impun restrictii pe piata muncii pentru Romania. Lucratorii romani care doresc sa desfasoare o activitate remunerata pe teritoriul belgian trebuie sa obtina de la autoritatile competente un permis de munca. Potrivit unui comunicat emis recent de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), acest permis poate fi obtinut si in termen de cinci zile. Insa obtinerea permisului de munca in regim de urgenta - procedura accelerata si simplificata - se aplica numai in cazul cetatenilor romani care vor ocupa unul dintre locurile de munca declarate "critice" (cele pentru care pe piata belgiana nu exista solicitanti). Potrivit www.omfm.ro, functiile incluse pe aceste liste sunt de ingineri, invatatori, asistenti medicali, farmacisti, chimisti, biologi, informaticieni, diversi tehnicieni, instalatori, macelari, sudori, zidari, bucatari, lucratori agricoli si horticoli, soferi, responsabili de vanzari si marketing. Functiile variaza in functie de zona in care urmeaza sa lucrati - Valonia, Bruxelles, Flandra, respectiv comunitatea germanofona.
Cum se obtine permisul de munca in Belgia
Cetatenii romani care se hotarasc sa se angajeze pe unul dintre posturile incadrate la categoria "critice" trebuie ca pentru obtinerea permisului de munca sa depuna, la administratia regionala competenta, cererea de autorizare de ocupare. La acest formular, trebuie, potrivit www.omfm.ro, anexate o copie a contractului de munca semnat de angajator si o copie a coordonatelor pasaportului lucratorului (daca acesta nu este prezent in Belgia) sau o copie a documentului, eliberata de comuna de resort, atestand situatia legala de sejur a lucratorului (daca acesta este deja prezent in Belgia). In baza acestor acte, pana la eliberarea permisului de munca se da, in termen de cinci zile lucratoare, autorizatia de ocupare.
Categoriile de lucratori ce se pot angaja in Danemarca fara permis de munca
Alt stat ce a impus masuri tranzitorii privind circulatia fortei de munca din Romania este si Danemarca. Si in aceasta tara angajarea cetatenilor romani se face tot in baza unui permis de munca. Totusi, potrivit www.omfm.ro, legislatia din Danemarca prevede anumite categorii de lucratori ce se pot angaja fara permis, cu mentiunea ca durata sederii lor sa nu fie mai mare de trei luni. Din aceste categorii fac parte cercetatorii si lectorii invitati sa predea in Danemarca, artistii, atletii profesionisti si antrenorii care concureaza la evenimente atletice majore sau participa la sesiuni de pregatire in cadrul unui club sportiv danez, precum si reprezentanti ai firmelor sau companiilor straine, care nu au sucursale in Danemarca si care sunt in calatorie de afaceri. La acestia se adauga instalatorii, consultantii sau instructorii angajati sa echipeze, instaleze, inspecteze sau sa repare masini, echipamente, programe pentru computer sau alte elemente similare sau sa informeze asupra folosirii acestor elemente, cu conditia ca persoana sa fie angajata de firma care a produs echipamentul.