Becurile economice emana substante chimice care cauzeaza cancer, au anuntat oameni de stiinta germani, in contextul in care siguranta acestor becuri este pusa la indoiala.
Cercetatorii au precizat ca aceste becuri nu trebuie lasate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate langa capul unei persoane, intrucat emana substante toxice.
Uniunea Europeana vrea sa scoata din uz becurile normale incandescente pana la sfarsitul lui 2012, in incercarea de a reduce emisiile de carbon.
Becurile economice nu trebuie folosite de adulti la citit sau tinute langa capul copiilor, mai spus expertii.
Se stie deja ca daca un bec "ecologic" este spart, imprastie cantitati periculoase de mercur.
In plus, cand aceste becuri functioneaza, emit si alte substante cancerigene.
Cercetarea germanilor arata ca substantele chimice sunt degajate sub forma de abur. Printre ele se numara fenolul, o otrava injectata de nazisti pentru a omori victimele din lagarele de concentrare, dar si naftalina si stiren.
Testele arata ca materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare daunatoare.
"Un smog electric apare in jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cat mai putin posibil.
Raportul, aparut la televiziunea germana, a fortat autoritatile sa publice o avertizare impotriva "isteriei publice". Departamentul german pentru Mediu insista ca becurile sunt sigure.
"Trebuie sa efectuam mai multe studii pentru a dovedi ca ceea ce spun cercetatorii germani este adevarat", a declarat dr. Michelle Bloor, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.