Situatie paradoxala in piata romaneasca de real estate : fondurile de investitii au ajutat dezvoltatorii imobiliari atunci cand au achizitionat apartamente in bloc in prima faza de constructie, dar in fazele finale ajung sa se transforme in concurentii acestora.
Organizatia Be Igloo vinde apartamente pe care fondul de investitii norvegian Romania Invest le-a achizitionat in ultimii 3 ani, cu un profit de maxim 10% din suma platita atunci. Dat fiind faptul ca numarul apartamentelor achizitionate a fost mare, au ajuns astazi sa vanda, practic, in paralel cu dezvoltatorul, situatie care ii pune pe cei doi intr-o relativa - sau evidenta - concurenta.
Pentru a supravietui intr-o astfel de situatie ar fi nevoie de un produs mai bun decat al concurentului si de preturi cel putin egale. Be Igloo nu numai ca supravietuit, dar a si inregistrat vanzari record in ultima perioada. Care este secretul?
"Secretul este ca noi nu suntem de partea dezvoltatorului, ci de partea clientului; ba, mai mult decat atat, si noi, la randul nostru, suntem clienti, asa ca, in primul rand, ne asiguram ca, din punctul de vedere al clientului, toate drepturile ne (si le) sunt respectate. Din punct de vedere al pretului, fondul de investitii nu are constrangeri de nici un fel ; de aceea, noi am resuit sa ne adaptam mai repede si mai bine nevoilor clientilor. Au cumparat de la noi tineri cu salarii peste medie, carora toate bancile le refuzasera creditul pentru ca nu-si permiteau un avans suficient de mare. Cred ca secretul este ca suntem flexibili : nu functionam dupa niste reguli prestabilite pentru ca lucram cu oameni si situatia fiecaruia este deosebita ', a explicat Nimrod Zvik.

Un dezvoltator presat poate face greseli

Marea greseala in Romania si in toate tarile aflate la inceput de drum in privinta dezvoltarii imobiliare este ca unii dezvoltatori se grabesc, se sperie, sunt presati si se abat de la planul initial. Din pacate, cumparatorului persoana fizica ii va fi foarte dificil sa cheme dezvoltatorul in instanta si sa-l oblige sa respecte planul initial, dupa care el isi cumparase apartamentul. Din fericire, fondul de investitii care a cumparat jumatate din complexul rezidential poate.
'Dezvoltatorul este presat de un plan prestabilit de dezvoltare, de banci si de creditori, sa vanda la un anumit pret ; mai mult, un dezvoltator presat poate face greseli, poate face mici/mari schimbari in planul initial de constructie astfel incat sa poata reduce costurile. Aici intervenim noi ; au fost situatii de acest gen si, de cele mai multe ori, am insistat sa fie remediate in timp util. Acolo unde nu se va putea, vom ajunge in instanta, dar clientii nostri isi vor primi locuintele conform cu toate standardele internationale si cu planul pe care au semnat contractul', a declarat Nimrod Zvik.
'Be Igloo lucreaza cu un profit de maxim 10%, considerand ca e important sa vanda si sa aiba cumparatorul final de partea sa . Asa s-a ajuns in situatia in care preturile unui fond de investitii, care pana nu demult era numit "speculator", au ajuns sa fie egale sau chiar mai mici decat cele ale dezvoltatorilor' (Nimrod Zvik).