Erste Bank din Austria a platit 3,751 miliarde euro pentru 61,8% din actiunile BCR.

Cistigatorul in competitia pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane este Erste Bank din Austria, care a platit 3,751 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile BCR, au anuntat, marti seara, oficiali din Comisia pentru privatizarea BCR, care au deschis ofertele imbunatatite depuse de Erste si Millennium BCP din Portugalia, la sediul AVAS. Cistigatorul a fost desemnat de un computer, printr-un soft special creat, in care au fost incarcate ofertele celor doi concurenti - Erste Bank (Austria) si Millennium BCP (Portugalia) - criteriul fiind cel mai bun pret ofertat pentru pachetul de 61,88% din capitalul social al BCR.

Despre competitori

Millennium BCP are o structura a actionariatului formata din angajati, 7.637 de persoane, cu 1,16% din actiuni, persoane individuale din afara bancii - 193.236 actionari cu 17,42% din actiuni, 5.809 companii, cu 9,82% din actiuni, 688 de investitori institutionali, cu 71,60% din actiuni. La 31 decembrie 2004, banca raporta active de 71,678 miliarde euro, un sold al imprumuturilor de 50,793 miliarde euro, venituri nete din operare- 2,811 miliarde euro si un venit net total de 5,13 miliarde euro.

Erste Bank are active totale in valoare de 152,7 miliarde dolari si a inregistrat, la 31 decembrie 2004, un profit net de 238,3 milioane euro si de 335,7 milioane euro la jumatatea anului 2005, 12,1 milioane de clienti, 2.365 de sucursale. Actionarii Erste Bank sint investitori institutionali 45,9%, Die Erste Ostereichische Spar Case Privatstiftung, 32%, Austria Versicherungsverein - 6%, investitori privati - 7%, banci de economii - 7%, angajatii bancii - 1,8%.

Planuri de viitor

Pentru 2006, Banca Comerciala Romana vizeaza o cota de piata de 25-30%, dupa lansarea celui de-al treilea fond deschis de investitii- BCR Expert, potrivit vicepresedintelui executiv al bancii, Dan Bunea. De asemenea, BCR a luat in considerare si posibilitatea de a investi in instrumente ale pietei de capital internationale, existind doua posibilitati. Pe de o parte, este vorba de instrumente de tipul "actiuni", "obligatiuni", iar pe de alta parte - instrumente emise de alte fonduri, care sint listate pe piata internationala.

Se ridica stacheta in sistemul bancar

Intrarea bancii austriece Erste Bank pe piata romaneasca, prin preluarea pachetului majoritar de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane, va ridica stacheta pe piata romaneasca, a declarat, pentru Rompres, pesedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. "Privatizarea Bancii Comerciale Romane este un succes, daca ne uitam la pretul oferit, la investitor", este de parerea Ghetea. Presedintele ARB spera ca atit avantajul pretului oferit, respectiv de 7,65 de euro pentru o actiune, adica 3,75 de miliarde de euro pentru pachetul majoritar, cit si cel al investitorului, respectiv Erste Bank, vor fi valorificate, astfel incit sistemul bancar romanesc sa beneficieze de pe urma acestei privatizari. "BCR va avea acces mai larg la fonduri, know how referitor la produse, precum si la noi produse si servicii bancare din tarile Uniunii Europene". De asemenea, prin privatizarea BCR, sistemul bancar va fi mai bine pregatit pentru urmatoarea etapa, respectiv integrarea europeana, cind concurenta de pe piata va fi mult mai mai puternica, considera Ghetea.

Nu va fi afectat programul de investitii din agricultura

Preluarea BCR de catre Erste Bank din Austria nu va afecta derularea programului de accesare a fondurilor pentru creditele de investitii din agricultura, a declarat Miron Moldovan, director in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

MAPDR a semnat cu BCR, la finele lunii noiembrie, conventia privind accesarea fondurilor pentru creditele de investitii din agricultura, prin programul Fermierul, aceasta fiind valabila pina la 31 decembrie 2005.

Programul "Fermierul" are prevazuta o suma de 300 de miliarde de lei pentru acest an, suma care va fi folosita cu precadere pentru completarea fondurilor Sapard utilizate in vederea modernizarii unitatilor din industria alimentara si pentru crearea unor ferme viabile.

Aceasta suma este pusa la dispozitia BCR, prin Fondul de Creditare a Investitiilor in Agricultura, cu o dobinda mica, BCR putind acorda solicitantilor credite de investitii.

"Pentru anul 2006, MAPDR va mai organiza o licitatie pentru derularea programului "Fermierul", sumele prevazute fiind de peste 7.000 de miliarde lei, adica aproximativ 200 milioane euro", a precizat Moldovan.

In prezent MAPDR lucreaza la caietul de sarcini in vederea organizarii unei noi licitatii in cursul lunii ianuarie 2006. Acesti bani vor merge in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.

Potrivit estimarilor, acest program va conduce la infiintarea a 6.000 de ferme zootehnice si vegetale, peste 500 unitati de servicii neagricole, precum si a 570 de unitati de procesare lapte si carne.

O parte din bani ar putea merge catre sistemul social

"In principal banii rezultati din privatizare se vor duce spre infrastructura, dar exista si ideea ca o parte din suma sa se indrepte si spre sistemul social, in sensul demararii procesului de introducere a sistemului privat de pensii - pilonul 2" a spus ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Un mare succes pentru Romania"

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) considera ca finalizarea privatizarii BCR este un mare succes pentru Romania, a declarat marti Kurt Geiger, director in cadrul BERD, cu prilejul anuntarii noului actionar majoritar al BCR.

"Am acceptat un risc ridicat cu investitia noastra in BCR, dupa doua incercari anterioare nereusite de a privatiza banca in 2002. La acel moment, atitudinea internationala atit fata de BCR cit si fata de Romania era mai putin favorabila", a spus oficialul BERD.

Ca actionari la BCR, a adaugat Geiger, BERD si IFC au dezvoltat si au ajutat la implementarea unui plan extensiv de constructie institutionala, adoptind cele mai bune practici internationale de guvernanta corporativa si stabilind tinte de performanta financiara pentru management.

In opinia directorului BERD, implementarea cu succes a planului si a tintelor financiare a facut BCR mai puternica si mai atractiva, fapt dovedit de interesul pentru acest proces de privatizare si de numarul mare de ofertanti. Geiger a salutat modul profesionist si transparent de gestionarea a procesului de privatizare, apreciind ca este un puternic mesaj pozitiv pentru Romania. Reprezentantul BERD si-a manifestat increderea ca noul actionar majoritar va continua procesul de actualizare si modernizare al bancii, pentru a pregati BCR pentru provocarile viitoare intr-un mediu mai competitiv. Geiger a precizat ca BERD a investit in Romania aproape trei miliarde euro in circa 150 de proiecte si a mobilizat alte fonduri de aproximativ opt miliarde euro.

"Angajamentul nostru puternic fata de Romania va continua. In ultimi doi ani, am investit peste 900 de milioane de euro, din care peste 500 de milioane euro - record istoric - numai in acest an, si asteptam chiar mai mult pentru anul viitor", a mai spus Kurt Geiger.

Privatizarea BCR va impulsiona activitatea membrilor ANEIR

Maniera austriaca de lucru a celor de la Erste Bank va completa eficient performantele la care era cotata BCR pe piata internationala, a declarat, pentru Rompres, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, dupa anuntarea noului actionar majoritar al BCR.

"Privatizarea are un impact major asupra economiei nationale, cu atit mai mult cu cit BCR era principala optiune a importatorilor si exportatorilor romani, fiind banca prin care ei au derulat cel mai mare volum al investitiilor" a precizat Mihai Ionescu.

In calitatea sa de copresedinte al Consiliului de Export din Romania, Mihai Ionescu a precizat ca "desi privatizarea s-a facut la presiuni internationale, prezenta lui Erste Austria pe piata romaneasca va duce la un plus de implicare in activitatea de comert exterior a intreprinzatorilor romani".

"Prin preluarea pachetului majoritar, la o valoare totala de circa 3,7 miliarde de euro, Erste Austria va deveni cea mai puternica si moderna banca de pe piata romaneasca. Procesul de privatizare a intarit in acest fel sectorul bancar romanesc, fiind un moment important si pentru piata de capital. Listarea BCR la bursa, cu actionariat majoritar Erste, va conduce si la relistarea celorlalte banci comerciale in parametri superiori celor actuali", a mai spus reprezentantul ANEIR.

"Privatizarea BCR spune foarte mult despre Romania"

Privatizarea BCR spune foarte mult despre Romania si atasamentul acesteia fata de procesul de reforma, au declarat marti reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si ai International Finance Corporation, cu prilejul anuntarii noului actionar majoritar al BCR. Acestia au afirmat ca "cele mai frumoase rezultate urmeaza sa vina, iar BCR are o mare oportunitate de a-si consolida pozitia prin aceasta privatizare, inclusiv pe piata europeana". Reprezentantul IFC, Declan Duff, a spus ca, in experienta institutiei privind procesele de privatizare, a asistat la cel mai spectaculos proces de pina acum.

La rindul sau, reprezentantul BERD, Kurt Geiger, a precizat ca BERD a investit peste trei miliarde de euro in Romania pina in prezent in mai mult de 150 de proiecte si a mobilizat alti 900 de milioane de euro pentru proiecte viitoare, din care 500 de milioane euro au fost investiti numai in 2005. "Sintem absolut incintati ca am intrat pe piata bancara din Romania. sintem constienti de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o prin cumpararea pachetului majoritar la BCR. BCR intra astfel in universul Erste Bank din Europa si va duce totodata Romania in Europa, a declarat Manfred Vimmer, director pentru relatii internationale si dezvoltare la banca austriaca Erste Bank, noul actionar majoritar al BCR.

Perdanti nemultumiti

Reprezentantul bancii care a pierdut competitia pentru preluarea BCR - Milenium BCP -, Francisco De La Cedar a spus: "nu sintem incintati deloc de acest rezultat". "Felicit comisia de privatizare pentru modul in care a fost derulat acest proces. Acum nu sintem cistigatori, dar va trebui sa cautam alte ocazii", a spus Cedar, care a adaugat ca BCP Milenium nu este pregatita pentru a participa la privatizarea CEC.

La incheierea anuntului privind cistigatorul in competitia pentru privatizare BCR, Nicolae Cinteza directorul Directiei de supraveghere din BNR, a distrus cu un ciocan hard disk-ul computerului care a desemnat cistigatorul in cursa pentru privatizare BCR.

Conform contractului de privatizare, noul actionar majoritar al BCR va prelua pachetul de 36,8825% din actiuni detinut de stat, la care se adauga pachetul de 25% detinut de BERD si IFC.

Vor ramine nemodificate participatiile societatilor de investitii financiare /SIF/, care impreuna detin 30,12% din actiuni precum si pachetul de opt% detinut de angajatii BCR.