BCR Asset Management a lansat ieri un fond deschis de investitii destinat celor care vor sa riste. Fondul, denumit BCR Expert, va include pana la 100% actiuni tranzactionate pe piata de capital romaneasca, avand poate cel mai ridicat grad de risc de pe piata.
Potrivit reprezentantilor companiei, BCR Expert va urmari atragerea de investitii pe termen lung, mai mari de 18 luni, investitii care se vor face preponderent in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
„Fondul de investitii BCR Expert are un risc ridicat si asa cum arata si numele sau este destinat expertilor in analiza pietei de capital“, a declarat ieri Dan Bunea, vicepresedinte executiv al Grupului Banca Comerciala Romana (BCR). Cu toate acestea, Bunea a adaugat ca BCR a dezvoltat un management al riscului „foarte atent si foarte prudent“. In acest sens, el a mai spus ca politica de investitii a BCR Expert „va urmari diversificarea portofoliului in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad corespunzator de lichiditate“.
Potrivit unui comunicat al BCR, unitatile de fond pot fi subscrise, in prezent, la sediul BCR Asset Management si de luni, 19 decembrie, la toate unitatile BCR din tara. Din acelasi comunicat mai reiese ca mai multi specialisti din piata de capital estimeaza ca in 2006 noul fond de investitii lansat de BCR va putea atrage pana la 1.500 de investitori.

Cota de piata tintita este de 30%

BCR Asset Management vrea sa ajunga prin fondurile mutuale pe care le administreaza la o cota de piata similara cu cea a bancii, prin lansarea fondului Expert urmarindu-se consolidarea cotei de piata la nivelul grupului BCR la 25-30%, a mai aratat ieri vicepresedintele grupului. La 30 noiembrie, BCR Asset Management avea o cota de aproximativ 21,6% din totalul organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare, in timp ce Banca Comerciala Romana ocupa pozitia de lider in sistemul bancar, cu o cota de 26-28%. „Ne propunem o dezvoltare extensiva pe toate segmentele pietei financiare, incercam sa majoram cota de piata si in domeniul administrarii activelor fondurilor mutuale. Intentionam sa crestem nivelul de atractivitate prin costuri avantajoase si sa stimulam investitiile pe termen lung“, a explicat Bunea.
La randul sau, directorul general al BCR Asset Management, Doru Puiu Tiberiu, a precizat ca, desi romanii sunt interesati in primul rand de randamentul plasamentelor, au aparut in ultima perioada si investitori care coreleaza riscul cu castigul atunci cand iau decizia de a investi.