Nu mai putin de sase firme straine importante s-au aratat interesate sa realizeze investitii la Electrocentrale, ofertele urmand sa fie depuse, pana la mijlocul lunii decembrie, la Termoelectrica.

Desi proiectul de strategie din domeniul energetic prevede ca Electrocentrale sa ramana in proprietatea statului, furnizorul local de agent termic primar va fi privatizat in urmatoarele luni. Electrocentrale a starnit in ultimul an interesul Primariei, edilul sef afirmand ca municipalitatea a facut demersuri pentru preluarea societatii, lucru care nu s-a intamplat. Si conducerea Combinatului s-a aratat interesata de achizitionarea Electrocentrale, dar discutiile dintre reprezentantii ArcelorMittal Galati si fostul ministrul al Economiei, Codrut Seres, nu s-au finalizat cu un rezultat concret.

"Sunt mai multe firme straine importante, din Italia, Cehia, SUA, Franta, Belgia, care s-au aratat interesate sa faca investitii importante la Electrocentrale, fiind vorba de grupuri energetice noi. Practic este vorba de privatizarea Electrocentrale prin crearea unei noi societati prin asociere in participatiune, in care firma straina va aduce un aport de capital constand in valoarea investitiei care va fi facuta", ne-a declarat directorul general al Electrocentrale, Tudor Petre.

Potrivit aceleiasi surse, firmele straine doresc sa fie detina pachetul majoritar de actiuni la societatea care va fi infiintata prin asocierea in participatiune. "Deocamdata cele sase firme interesate sa faca investitii culeg date referitoare la situatia consumurilor, a consumatorilor industriali, situatia societatii. Pana la mijlocul lunii decembrie firmele interesate urmeaza sa depuna oferta cuprinzand proiectul si solutia tehnica, dupa care va fi aleasa cea mai buna oferta, iar urmatorul pas il reprezinta efectuarea studiului de fezabilitate", ne-a mai precizat directorul general al Electrocentrale, Tudor Petre.

Acesta estimeaza ca in primavara anului viitor ar putea fi finalizata privatizarea Electrocentrale, societate care asigura agentul termic primar necesar producerii apei calde si a energiei termice catre locuitorii municipiului Galati.

Ramane de vazut care va fi soarta Electrocentrale, care este strans legata de cea a asigurarii furnizarii apei calde si a energiei termice in municipiu.