In ultimele zile, la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului a fost depus un numar record de solicitari pentru obtinerea avizului de mediu necesar celor care vor sa beneficieze de finantarile SAPARD.

Potrivit directorului executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Mihai Turcu, numarul cererilor depuse in ultimele zile pentru obtinerea avizului de mediu s-a ridicat la peste 40, un record comparativ cu perioada anterioara. Motivul avalansei de solicitari il reprezinta obligativitatea obtinerii avizului de mediu pentru a beneficia de un imprumut de la Uniunea Europeana, prin intermediul programului SAPARD, in vederea achizitionarii unor utilaje agricole sau a efectuarii unor lucrari la reteaua de apa si canalizare.

"Conform legislatiei in vigoare, pentru obtinerea unei finantari prin programul SAPARD este obligatorie obtinerea avizului de mediu. Cele mai multe cereri au fost depuse de persoanele fizice sau asociatiile agricole care doresc sa beneficieze de finantare pentru cumpararea de tractoare, semanatori, in general utilaje agricole. Chiar si pentru cumpararea unui tractor este necesara obtinerea avizului de mediu. Sunt foarte multe solicitari inregistrate din partea agricultorilor din localitatile din zona Tecuciului", ne-a declarat Mihai Turcu.

Potrivit aceleiasi surse, au existat si cereri depuse din partea primariilor care doresc sa obtina fonduri pentru executarea unor lucrari de modernizare a aductiunilor de apa potabila si de canalizare din localitatile respective. Astfel, este vorba despre primariile din localitatile Balasesti, Baleni, ai caror primari au depus actele necesare obtinerii avizului de mediu. Potrivit lui Mihai Turcu, din fondurile SAPARD se asigura jumatate din valoarea investitiei care urmeaza sa fie facuta de producatorii agricoli, diferenta reprezentand-o contributia solicitantului.