Ziarul AZI dedica un articol foamei de bani a guvernarii Basescu-Boc, strigata pe unde radio de presedintele actual al Romaniei. Puteti citi in continuare articolul, intitulat "Lovitura impozitului pe orice venit".
Presedintele Traian Basescu a acordat un interviu amplu postului Radio Romania Actualitati. Pe parcursul discutiei cu jurnalistii de la RRA, seful statului a abordat cele mai recente si controversate teme inscrise pe agenda politica.

• Orice traitor din tara este dator un impozit

Referitor la sesiunea extraordinara a Parlamentului, Basescu a afirmat ca agreeaza propunerea opozitiei de introducere pe ordinea de zi a Senatului a OUG privind cresterea TVA. El a mai precizat ca Romania ar da lovitura daca s-ar reusi introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit, deoarece "orice traitor intr-o tara este dator un impozit".
"Romania, afirm fara retinere, ar da o lovitura extraordinara din punct de vedere al cresterii credibilitatii daca in perioada urmatoare ar gasi formula sa impoziteze toate veniturile din Romania cu cota unica. Ar fi o chestiune de credibilitate si de capacitate de a solutiona o problema structurala extrem de delicata", a declarat Basescu.

• Opozitia sa fie retinuta

Cu privire la activitatea opozitiei, Basescu a mai afirmat ca, "prin declaratii si incompetenta", PSD si PNL confirma ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare. "Nu as avea nicio ezitare daca PSD si PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale sa desemnez un prim-ministru care sa le aduca la guvernare (...) Dar, cel putin la momentul de fata, prin declaratii si incompetenta, imi confirma ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare in vreme de criza", a precizat Basescu. "Daca (opozitia - n.r.) este dispusa sa faca reformele la care Romania s-a angajat si de care are nevoie, foarte bine. Daca nu este dispusa si va genera o cadere a Guvernului, ca cea de anul trecut, daca o fac in interes politic, bine ar fi sa stea retinuti, pentru ca orice criteriu de evaluare a unei tari, mai ales cand imprumuta bani, pleaca de la stabilitatea politica", a mai spus seful statului.

• Sa nu se mai dea bani pentru biserici

Presedintele a fost nemultumit ca in buget au fost repartizati bani pentru obiective legate de interesele individuale ale parlamentarilor, aratand ca trebuie sa se termine cu aceste "fanariotisme", deoarece nu sunt bani pentru constructia de biserici. "Sa terminam cu aceste fanariotisme, ca tara nu are bani pentru construirea de biserici. Avem alte prioritati, construirea de diguri pentru inundatii, baraje", a adaugat Basescu.

• Sa nu ne grabim cu aderarea la zona euro

"Trebuie reevaluat momentul intrarii in zona euro, nu neaparat din punct de vedere al posibilitatilor noastre de a atinge parametrii ceruti de intrarea in zona euro, adica deficit sub 3%, datoria sub 60% din PIB, acesta este un element pe care Romania il indeplineste in momentul de fata, proiectia de intrare in deficit de 3% este 2012. Deci, ne-am putea mentine 2014 ca an al intrarii in zona euro. Problema este daca Romania va fi sufiecient de consolidata, financiar si economic, pentru a face fata in zona euro si aceasta este o decizie care nu poate fi luata acum", a mentionat Basescu. "Personal, cred ca trebuie sa trecem la regandirea calendarului de aderare la euro, ca urmare a nerezolvarii prompte a deficitelor structurale pe care le avem si a problemelor pe care le avem, a modului in care ne finantam deficitul", a mai spus Basescu.

• Guvernul Boc este solutia cea mai buna

Referitor la activitatea Guvernului, Presedintele a afirmat: "In general, am incredere in oameni. Imi pare rau, dar trebuie sa va spun ca, indiferent ce as spune eu, raportul public facut de FMI este favorabil acestui Guvern, iar, ieri (marti - n.r.), a aparut raportul agentiei de raiting Fitch care, de asemenea, are aprecieri pozitive la efortul Guvernului de a rezolva din problemele structurale din economie si din structura bugetului, in mod deosebit. Eu nu pot decat sa adaug ca remarc si eu aceste progrese, dar le-as vrea mai rapide", a spus Basescu, intrebat daca are tot atata incredere in Guvern cat avea la momentul desemnarii acestuia. "Din punctul meu de vedere, aceasta solutie politica este cea mai buna, chiar daca as vrea-o mult mai eficienta", a precizat Basescu.