Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale, care oricum sunt duble fata de media economiei. Unde se duc miliardele statului se intreaba Ziarul Financiar. Puteti citi in continuare articolul pe aceasta tema.
'Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar taia 25% din salariile angajatilor din companiile si regiile sale, care oricum in multe cazuri sunt cel putin duble fata de salariul mediu pe economie.
De cand au fost anuntate taierile de salarii, dezbaterea s-a axat numai pe bugetari, fara a fi luati in calcul si cei peste 243.000 de angajati din companiile statului si regiile autonome. Statul cheltuieste peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celor angajati in companiile si regiile sale, arata un calcul realizat de ZF.
Pentru a face o comparatie, 1,4 milioane de bugetari au un fond de salarii de 11 mld. euro, de numai 3 ori mai mare, in conditiile in care sunt de aproape sase ori mai multi decat cei angajati in companiile de stat.
Astfel, fondul anual de salarii depaseste 13,5 miliarde de lei (3,2 mld. euro) in cadrul celor mai mari 40 de companii ale statului si regii autonome.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat ieri ca guvernul nu a luat inca o decizie daca vor fi taiate si salariile din companiile de stat, chiar daca o reducere cu 25% a fondului de salariu ar insemna economisirea a 800 de milioane de euro, astfel incat ar putea fi evitata taierea pensiilor.
Vladescu a declarat, in schimb, ca angajatii companiilor de stat al caror salariu depaseste un anumit nivel vor plati o taxa de solidaritate. Daca aceasta taxa ar reprezenta 10% din fondul de salarii, de exemplu, guvernul ar economisi 320 de milioane de euro. La o taxa de 20% economiile s-ar ridica la 640 de milioane de euro.
Castigurile medii brute din companiile de stat ajung chiar si la 13.000 de lei pe luna (la Romatsa), majoritatea osciland in jurul a 3.000 de lei pe luna, dublu fata de salariul mediu pe economie. In ultimul an toate companiile private au luat masuri de ajustare a numarului de angajati si a salariilor, pentru a supravietui crizei, insa in sectorul public acest lucru nu s-a vazut deloc. In acest timp, peste 230.000 de angajati din sectorul privat au fost concediati.
Cea mai mare cheltuiala statul o face cu Posta Romana, pentru angajatii careia cheltuieste 1,8 miliarde de lei pe an, adica 440 de milioane de euro. Posta are 35.600 de angajati. Urmeaza in clasament CFR, cu un fond de salariu de aproximativ 1,4 miliarde de lei (340 de milioane de euro) si 27.600 de angajati. Pentru salariile angajatilor Electrica statul cheltuieste 1,25 miliarde de lei (300 mil. euro) pe an.'