Presedintele Traian Basescu a criticat ieri guvernul pentru ca a marit cota TVA la 24%, in loc sa impoziteze pensiile.

"O spun acum public prima data dupa ce a luat guvernul decizia, nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea, a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala", a declarat seful statului, ieri, la RRA legat de masura guvernului de a majora TVA-ul cu 5% ca solutie pentru a aduce bani la buget dupa ce CCR a declarat neconstitutionala reducerea cu 15% a pensiilor.
"Eu am fost anuntat despre ce a hotarat majoritatea parlamentara sa mareasca TVA-ul. Nu sunt un partizan al solutiei si nu cred ca rezolva problema, nici macar pe termen mediu. Acum insa trebuie sa privim lucrurile asa cum ele sunt, o crestere de TVA destul de puternica, care va eroda veniturile pensionarilor, in opinia mea, mai mult decat daca se aplica o masura temporara, este cresterea preturilor care este de minimum 5%, o inflatie care va creste", a explicat Basescu.
"Intreb insa ce se intampla de la 1 ianuarie? Pana unde marim TVA?", s-a intrebat seful statului. Basescu a precizat ca ar fi optat pentru solutia impozitarii pensiilor, una dintre variantele de lucru agreate, de altfel, si de ministrul finantelor Sebastian Vladescu. Basescu a precizat ca, de la 1 ianuarie, guvernul ar trebui sa impoziteze orice venit. "Nu exista venit in Romania care sa nu trebuiasca impozitat. Sper ca de la 1 ianuarie guvernul sa nu vina cu o noua marire a TVA cu cateva procente, ci cu o decizie de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, ca in orice tara civilizata. Daca ne mai imprumutam o data, aceasta e solutia pentru distrugerea viitorului Romaniei. As fi de acord sa mai luam un imprumut in 2011, doar daca toti banii se duc in dezvoltare. Ar fi o crima sa privatizam ce mai este de privatizat in Romania, iar banii sa se duca in consum. As fi de acord cu acest lucru doar daca banii se duc in dezvoltare, in constructia de autostrazi".

Basescu: Toti romanii sunt responsabili de soarta tarii

Presedintele a mai spus ca revenirea la normalitate depinde de reducerile pe care trebuie sa le faca ministrii. "Acum se merge pe anvelopa reducerii cu 25% a salariului fiecarui salariat din sistemul bugetar, iar pana la 1 ianuarie, ministrii au timp sa isi faca toate evaluarile, pentru a se face o reducere cu 20% sau 25% a functionarimii. Daca se face aceasta reducere, de la 1 ianuarie, se poate reveni la salariile initiale. Daca nu, salariile vor ramane reduse cu 25% (...) Avem foarte multi pensionari cu varsta de 40-45 de ani. Trebuie vazut cu pensiile de invaliditate, mi se pare un domeniu de frauda. Nu era treaba presedintelui, ci a guvernelor, care trebuia sa verifice cand au vazut ca li se umfla cheltuielile. Unii n-au amigdalite si sunt pensionati pe care de boala. Din vreo 12.000 de astfel de dosare controlate, in jur de 3.000 au fost trimise la reexaminare (...) Toate statele din lume au someri, nici un stat nu poate oferi tot. Dar ce se intampla la noi... Oamenii din agricultura nu au zilieri pentru lucrul in domeniu, oamenii din mediul rural se multumesc cu venitul minim garantat sau ajutorul social. Nu mai putem merge asa, pentru ca nu mai avem resurse. Nu mai putem merge asa, daca nu vrem sa ne distrugem singuri tara. Nu ma simt singurul responsabil pentru soarta tarii. Toti cei 22 de milioane de romani sunt responsabili", a spus Basescu.