Basescu "turist", oameni nemultumiti, autoritati fara solutii certe. Asa poate fi catalogat turul de doua zile al presedintelui in Valcea. Desi si-ar fi dorit, Basescu nu a putut inaugura reluarea traficului pe DN 7 si nu a putut da o solutie definitiva nici familiilor afectate de prabusirea cavernei de la Ocnele Mari. Vizita prezidentiala nu a rezolvat nicicum gravele probleme economice din zona.

A doua zi a vizitei presedintelui Basescu in judetul Valcea a inceput cu problema prabusirii cavernei de la Ocnele Mari si efectele sociale si economice ale acestei operatiuni. Ajuns la fata locului, seful statului a fost intampinat cu proteste si nemultumiri. Analiza situatiei s-a lasat cu doua variante de rezolvare: stramutarea imediata a familiilor din zona de risc sau, in ultima instanta, renuntarea la exploatarea sarii, varianta care ar pune in pericol functionarea platformei industriale unde lucreaza cateva mii de oameni.

Dupa o intrevedere cu autoritatile judetului, seful statului s-a oprit direct la Ocnele Mari. Aici, dupa o scurta discutie cu specialistii Societatii Nationale de Exploatare a Sarii, presedintele a fost luat cu asalt de aproximativ 100 de localnici nemultumiti de modul in care au fost distribuite despagubirile pentru sinistratii din 2001, 2003 si 2004. "Dom' presedinte. O intrebare avem. Ce facem noi, cele sapte familii care am fost afectate de saramura? Nu a venit nimeni sa ne ajute, sa ne spuna unde sa ne ducem. Trebuie sa va hotarati o data ce vreti sa faceti cu Ocnele Mari: ori oras cu familii, ori zona de exploatare a sarii. Altfel nu se mai poate", spunea un localnic. Altii au reclamat faptul ca nu i-a bagat nimeni in seama sau ca autoritatile locale nu i-au informat cu privire la situatiile de risc.

Stramutarea oamenilor sau sistarea exploatarii saramurii

In replica, seful statului, luat pe nepregatite, le-a spus localnicilor, in urma intalnirii pe care a avut-o cu conducerea firmei care coordoneaza lucrarile de prabusire controlata a cavernei, ca are si el aproape acelasi sentiment de incertitudine. "Stiu ca lipseste o harta de risc a localitatii. E un lucru rau, pentru ca eu personal am plecat din Bucuresti cu hartile in buzunar. Explicatiile pe care le-am primit eu acum de la autoritatile valcene le veti primi si dumneavoastra. Va promit ca veti fi informati si am venit sa iau masuri in acest sens", i-a asigurat pe localnici presedintele Basescu. Acesta a precizat ca, din reactia grupului care l-a intampinat in Ocnele Mari, a inteles ca oamenii sunt supusi in permanenta unor tensiuni ce puteau fi evitate de mult timp. "Trebuie gasita o solutie cat mai repede, nu dupa cinci ani, asa cum spun specialistii. Cauzele care au dus la ceea ce se intampla la Ocne sunt absolut normale, dar oamenii nu mai pot astepta nu stiu cat timp ca sa fie stramutati. Trebuie actionat urgent. Totodata, va trebui sa se faca o evaluare si sa se tina cont si de parerile oamenilor. Degeaba i se ofera o casa construita la anumite standarde de decenta daca acel om nu poate sa stea sa-si pasca si vaca in spatele casei. Pentru a avea siguranta la Ocne, ori stramutam familiile care se afla in apropierea zonei de risc si continuam extractia de sare in solutie, ori renuntam sa mai exploatam saramura, ceea ce imi este greu sa cred ca judetul este pregatit sa suporte. Nici una dintre solutii nu este ideala", a afirmat seful statului.

"Gasesc si solutii financiare de rezolvare"

Presedintele a apreciat ca la Ocnele Mari ar trebui sa se continue exploatarea de sare, pentru ca societatile de pe Platforma Chimica sa poata functiona. "Sarea in solutie va continua sa se extraga, dar in acelasi timp si in mod urgent trebuie sa se actioneze pentru a pune populatia in siguranta. Decizia trebuie luata la timp, iar rezolvarea trebuie sa corespunda dorintelor cetatenilor expusi riscurilor", a spus Traian Basescu. Intrebat daca a inteles pe deplin fenomenul de la Ocne si daca in viitor intentioneaza sa asigure si resursele financiare pentru a se putea lua masuri rapide, presedintele a spus ca promisiunile sale nu vor fi doar vorbe-n vant. "Eu ma tin de un lucru, nu doar ca o cicalitoare, ci gasesc si solutii de rezolvare a problemei, printre care si financiare", a promis seful statului.

Seful statului a interzis deschiderea traficului in defileu

Traian Basescu s-a deplasat ieri pentru a doua oara pe Valea Oltului, pentru a verifica modul de desfasurare a operatiunilor de deblocare a DN 7. Vizita "sefului" a fost cu ghinion, toate pronosticurile sale privind reluarea, cel putin partiala, a traficului neadeverindu-se. Din cauza ploilor si ninsorilor abundente, stancile s-au fisurat din nou, lucru care a condus la prabusirea altor bolovani peste calea ferata si DN 7. Despre reluarea circulatiei, nici vorba. Artificierii se pregatisera pentru inca o runda de dinamitare, insa aceasta a fost amanata. Traian Basescu a precizat ca in defileu s-au luat numai solutii de moment. "Zona nu este stabila, iar riscurile sunt foarte mari. S-au gasit numai solutii de moment, ca in maximum o zi sau doua sa se decongestioneze traficul usor. Riscul imediat nu este acela de cadere a pietrelor, ci de creare a unor blocaje foarte mari si abia apoi consecintele caderilor de bolovani. In privinta traficului feroviar, pot spune ca este afectat culoarul 4 CFR care face legatura intre nordul si sudul tarii. Circulatia feroviara va fi redeschisa abia dupa ce se va relua traficul greu in Defileul Oltului", a declarat presedintele Basescu, aflat in vizita pentru a doua oara in Valea Oltului.

Situatia de moment ramane fara rezolvare

De aceeasi parere cu presedintele a fost si Eugen Manescu, directorul Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), districtul Valcea.

"Nu se poate da drumul la circulatie, pentru ca roca este foarte fisurata. Din cauza ranguielilor care se fac, bolovanii se pravalesc incontinuu. Ramane doar sa degajam carosabilul cu utilajele speciale", a adaugat Manescu.

In perspectiva, Anuta Handolescu, prefectul judetului, a adaugat ca problema stabilitatii versantilor pe DN 7 va continua sa dea batai de cap cel putin o jumatate de an de acum inainte.

"Alunecarea de pe Valea Oltului va crea probleme pe urmatoarele sase luni. Solutiile de construire a tunelului si de deviere a traficului sunt in discutie, dar chiar si asa nu pot rezolva situatia pe moment. In zona se va construi, iar acest lucru necesita timp", a adaugat reprezentantul guvernului. In incheierea vizitei, seful statului a precizat ca este posibil ca in perioada imediat urmatoare sa mai viziteze zona, pentru a vedea cum decurg lucrarile.

Ministrul Flutur paduri viseaza

O data cu aparitia presedintelui Basescu in zona, si Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, solicitat pentru a gasi solutii de consolidare, a precizat ca se va putea consolida versantul, dar numai prin impaduriri.

"Suntem in discutie cu proiectantul de la Institutul de Cercetari Silvice Bucuresti. Vom incerca sa introducem specii forestiere de talie mica pentru stabilizarea zonei. Ulterior, se va lua in calcul impadurirea cu vegetatie forestiera inalta de esenta tare, urmand ca apoi sa se faca inierbarea masivului", a explicat ministrul agriculturii. Indiferent de solutiile ce vor fi luate pentru urmatoarele 48-72 de ore, sunt slabe sanse de reluare a traficului chiar si cu restrictie de tonaj. Astfel ca oamenii care au tranzitat zona si nu au stiut ca nu s-a redeschis traficul pe DN 7 au fost nevoiti sa astepte zeci de ore sa treaca spre zona de nord a tarii. Multi dintre ei au criticat atitudinea autoritatilor vizavi de aceasta problema.

"Toti platim taxe de drum, impozite de tot felul si nu avem nimic. Nu ne baga nimeni in seama. Isi bat joc de noi in ultimul hal, pentru ca zeci de drumuri principale sunt blocate din te miri ce cauze. Halal trai bun", striga indignat unul dintre soferii care intentionau sa tranziteze zona Vaii Oltului. Astfel ca, la plecarea coloanei oficiale, presedintele statului a fost nevoit sa suporte huiduielile soferilor.