Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat astazi, in cadrul discutiei pe care o are cu seful FMI pentru Romania Jeffrey Franks ca la urmatoarea vizita de evaluare a FMI in Romania, din Octombrie, va trebui discutata si posibilitatea unui nou acord de imprumut.
"La viitoarea misiune de evaluare a FMI din Octombrie va trebui discutata posibilitatea incheierii unui nou acord. Romania are un deficit dramatic de 3,6 miliarde de euro.", a spus Basescu.

Negocierile vor incepe in octombrie

Guvernul remaniat Boc V se pregateste sa inceapa luna viitoare negocierile cu FMI pentru un nou imprumut prin care sa fie asigurata inclusiv rostogolirea ratelor din acordul actual de aproape 13 mld. euro care expira in primavara anului viitor. In 2011 Romania va avea de finantat un deficit bugetar de cel putin 6 mld. euro daca va reusi sa reduca nivelul acestuia la 4,4% din PIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord. Catre FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar in 2012, cand incepe rambursarea ratelor de capital, nota de plata va creste la 1,8 mld. euro.
De asemenea, Finantele vor avea de rostogolit in 2011 un volum mare de datorie pe termen scurt contractata in acest an si in 2009. Serviciul datoriei publice guvernamentale pe anul viitor cuprinde rate de capital de circa 11,3 mld. euro si dobanzi de 2 mld. euro, adica un total de peste 13 mld. euro. "Guvernul Romaniei si-a exprimat interesul pentru a avea un nou aranjament, insa este un pic prematur pentru ca mai sunt mai multe luni din actualul acord si pe masura ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, prezent la evenimentele prilejuite de aniversarea de 130 de ani a BNR. El a spus ca in octombrie va fi vorba de discutii preliminare. Franks s-a intalnit vineri cu premierul Emil Boc, care l-a asigurat ca schimbarea ministrului finantelor nu va afecta decizia politica de continuare a acordului.
Totusi, instabilitatea politica s-a reflectat in deprecierea abrupta a leului vineri, cursul urcand pe piata pana la 4,29 lei/euro.
Echipa Fondului urmeaza sa revina in octombrie pentru o noua vizita de evaluare, ocazie cu care vor incepe si discutiile privind noul imprumut, pe baza proiectului de buget pentru anul viitor. Fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu afirma in iulie ca Romania are nevoie de un nou acord care sa se intinda pana in 2013, inclusiv cu componenta de finantare, nu doar de tip preventiv.