Pretul petrolului a scazut, marti, cu aproape doi dolari, sub 48 de dolari pe baril, minimul ultimilor trei ani si jumatate, extinzand astfel caderea puternica din ziua precedenta, din cauza deteriorarii conditiilor economice globale peste asteptari, transmite Reuters. Totodata, bursele de la New York si Tokyo s-au prabusit, principalii indici inregistrand scaderi intre 6 si 9%. Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in ianuarie, a scazut, pana la ora 6:56 GMT, cu 1,85 dolari, respectiv 3,8%, la 47,43 dolari pe baril, cel mai redus nivel din mai 2005 si cu aproape 100 de dolari sub recordul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie. Luni, cotatia barilului tranzactionat la New York a coborat cu peste 9%.
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a scazut marti cu 1,67 dolari, la 46,3 dolari pe baril.
Caderea preturilor barilului, de la inceputul acestei saptamani, a fost alimentata si de decizia Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a amana decizia privind o noua reducere a productiei pana la reuniunea de la mijlocul lunii decembrie.
Miercuri, piata petrolului ar putea fi lovita din nou, o data ce autoritatile din Statele Unite vor publica datele saptamanale cu privire la stocurile de petrol, asteptate sa creasca semnificativ pentru a treia saptamana consecutiv.