Pretul petrolului a scazut, joi, pentru a treia zi consecutiv, coborand la 55 dolari pe baril pentru prima data din ianuarie 2007, dupa accentuarea pesimismului investitorilor cu privire la starea generala a economiei globale. Temerile privind recesiunea si prabusirea cererii pentru energie au influentat bursele de marfuri mult mai puternic decat declaratiile unor oficiali ai Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care au anuntat ca grupul de exportatori ar putea reduce productia cu circa un milion de barili pe zi, chiar si la finele lunii noiembrie. La sfarsitul lui octombrie, OPEC a decis sa reduca livrarile, de la 1 noiembrie, cu 1,5 milioane barili pe zi. Deciziile si comentariile cartelului, menite sa ridice preturile, nu au stabilizat piata, din cauza panicii legate de prabusirea cererii, intr-un climat economic din ce in ce mai dificil, dominat de iminenta unei recesiuni severe.
Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in decembrie, a scazut pana la 55,35 dolari pe baril pana in dimineata zilei de joi, dupa un minim de 55,03 dolari pe baril atins pe parcursul noptii, cel mai redus din ianuarie 2007. Cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a scazut la 51,96 dolari pe baril.
Pretul petrolului a pierdut circa 91 de dolari pe baril, respectiv 62% din valoare, fata de maximul istoric de peste 147 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie.
Unii analisti estimeaza ca barilul ar putea ajunge, in viitorul apropiat, in jurul valorii de 50 de dolari.