Ritmul de contractare a fondurilor SAPARD trebuie imbunatatit pentru ca tara noastra sa poata absorbi integral sumele alocate de UE. Mihail Dumitru, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca, pentru moment, nu se intrevede posibilitatea prelungirii termenelor in acest sens. "Exista resurse de finantare care se consuma cu oarecare greutate. Rata de depunere a cererilor este destul de mare in ultima vreme, insa ritmul este mai redus la contractare'', a declarat Dumitru in cadrul celei de-a doua editii a Profinn, targ national de proiecte de finantare si idei de afaceri pentru industria agro-alimentara.
El a precizat ca Romania trebuie sa contracteze pana la sfarsitul anului circa 710 milioane de euro si sa efectueze plati in valoare de 622 de milioane de euro, respectiv plati de 972 de milioane de euro pana in 2008, termenul pana la care mai pot fi efectuate plati. In ceea ce priveste o posibila prelungire a perioadei de efectuare a platilor, dar si a contractarii fondurilor, in cazul in care Romania va avea intarzieri, Dumitru afirma ca pentru moment nu se intrevede o astfel de posibilitate.
"Au fost unele discutii cu reprezentantii UE, insa fara rezultate. Modificarea termenului este un proces destul de complex si foarte greu de realizat'', a spus Dumitru.
In acelasi timp, el a precizat ca, pentru unitatile din industria agro-alimentara care au intocmit programe de modernizare si care au inregistrat unele intarzieri in realizarea acestora, din motive bine-intemeiate, este posibila obtinerea din partea UE a unei perioade de tranzitie.
Dumitru a mai afirmat ca se va face o lista cu unitatile respective in partea a doua a anului, care va fi inaintata Uniunii in vederea obtinerii unor termene suplimentare pentru finalizarea programelor de modernizare.