Sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, precum casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, impadurirea terenurilor degradate si realizarea de spatii verzi. Modul de utilizare a sumelor colectate de stat din taxa auto a fost stabilit printr-o nota aprobata in sedinta de ieri a Guvernului.
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a precizat ca in nota aprobata de Guvern se prevede ca sumele care vor mai fi incasate in perioada urmatoare din taxa auto sa fie directionate din bugetul de stat catre Fondul de Mediu, pentru finantarea unor astfel de programe.
"Solutia acceptata de Guvern este ca sumele colectate din taxa auto sa fie orientate catre Ministerul Mediului si, de acolo, mai departe la Fondul de Mediu", a spus Korodi.
Surse ministeriale au declarat ca Guvernul va majora, pentru anul viitor, prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, si va extinde numarul estimat al masinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 de unitati, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto.
Costurile pentru plata unei prime de casare majorate la un numar mai mare de masini vechi scoase din uz va fi acoperita si din sumele colectate de stat din taxa de prima inmatriculare auto si care vor fi virate la Administratia Fondului pentru Mediu, institutia care finanteaza acest program, au aratat sursele.
Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane de lei din taxa auto, sumele incasate in primul semestru reprezentand 39% din nivelul total prognozat.
Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare sa fie achitata o suma de 3.000 de lei, sub forma unei prime constituite ca avans pentru achizitionarea unei masini noi.
Pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei, proprietarul sau mostenitorul proprietarului unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou.
De asemenea, beneficiarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie.
Pentru achizitionarea unui autoturism nou in aceste conditii, ajutorul financiar sub forma primei de casare este acordat o singura data.
Pentru 2007, Guvernul a pus la dispozitie fonduri totale de 49,5 milioane de lei pentru 16.500 de autoturisme uzate, prima de casare fiind mentinuta la nivelul ultimilor ani, de 3.000 de lei.
Autoritatile intentioneaza sa reduca astfel gradul de poluare
a aerului in marile aglomerari urbane, prin scoaterea din uz a autoturismelor care nu respecta standardele nationale si europene in domeniu.
Un raport guvernamental redactat la inceputul acestui an arata ca Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului.
Guvernul a anuntat ca va modifica taxa de prima inmatriculare, prin ordonanta de urgenta, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii, urmand sa fie redefinit termenul de masina noua si sa fie introdusa o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor discuta, in aceasta saptamana, la Bruxelles, cu expertii Comisiei Europene (CE) pe tema taxei auto, urmand ca modificarile legislatiei in domeniu sa fie prezentate CE pana in luna februarie a anului viitor.