Pentru ca datoria publica este oricum destul de mica, banii din privatizari ar trebui dati pensionarilor. Asta ar putea insemna in jur de doua miliarde de euro in urmatorii doi ani.
Veniturile obtinute din privatizari ar trebui utilizate pentru finantarea reformei pensiilor decat pentru reducerea datoriei publice, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters.
Guvernatorul BNR considera ca reformele din sectorul pensiilor si cel al asistentei sociale vor limita contributiile platite de angajatori si vor inlatura o mare povara care apasa asupra sectorului corporatist.
Isarescu a spus ca datoria publica, ce a scazut de la 31-32% din PIB in ultimii cinci ani, la aproape 20% in prezent, este, in schimb, destul de mica.
Ultima mare privatizare din Romania a fost vanzarea unui pachet majoritar de actiuni la Petrom catre compania austriaca OMV, pentru suma de 1,5 miliarde de dolari, care a avut loc anul trecut, iar pe lista privatizarilor se mai afla alte doua banci si mai multe unitati de distributie a energiei electrice, vanzari care ar putea aduce pana la doua miliarde de euro in urmatorii doi ani.
Totodata, Isarescu a afirmat ca acordul stand-by incheiat cu FMI ar putea fi si ultimul de acest tip, dar ca Romania va continua sa colaboreze cu organismul financiar international, pe termen lung.
“Este bine sa avem un partener atat de pesimist, pentru a ne proteja de o euforie periculoasa“, a mai spus Isarescu.

Reducerile dobanzii de interventie isi iau o pauza

Seria de reduceri a ratei dobanzii de interventie (nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara) ar putea fi urmata de o perioada de pauza, inflatia si presiunile asupra leului fiind in scadere.
“La actualul nivel, ratele dobanzilor si rata de schimb se afla in echilibru“, a spus Isarescu, adaugand ca nu vede nici un motiv pentru o noua reducere a dobanzilor, daca piata nu va fi inundata de un influx de capital.
De altfel, analistii considera ca reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de interventie numai in acest an si volumul mare al vanzarilor produse recent pe pietele emergente au ferit Romania de capitalurile speculative, iar leul nu a fost afectat de masurile bancii centrale.
Isarescu a adaugat ca BNR va ramane prudenta, gata sa recurga la restrictii administrative, desi spera ca nu va fi nevoie. Analistii considera ca, desi banca a fost scutita de a alege intre descurajarea speculatiilor si reducerea inflatiei, influxurile de capital vor creste, atrase de cresterea economica ridicata si perspectivele aderarii la UE.
Guvernul estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, dar Isarescu considera ca se poate ajunge la 6%. Economisti intervievati de Reuters au declarat ca se asteapta ca tinta de inflatie, de 7%, sa fie depasita, dar guvernatorul BNR a aratat ca indicatorul se incadreaza in grafic.