Cei mai multi administratori ai fondurilor de pensii private (Pilonul II) au raportat recent pierderi de sute de milioane de lei pe 2008, in primul an in care s-au incasat contributii de la angajatii romani. Fondurile de pensii au motivat ca au avut cheltuieli mari cu agentii de marketing.

2008 a fost primul an in care 4.000.000 de romani inscrisi la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au si cotizat. Desi a fost primul an in care fondurile de pensii au incasat contributiile de 2% din fondurile destinate asigurarilor sociale si platite de angajatii-contribuabili, pierderile au fost consistente. Firmele care administreaza fondurile de pensii de pe Pilonul II si-au facut publice rezultatele financiare pe anul 2008. Cu o singura exceptie, majoritatea societatilor care administreaza fondurile de pensii obligatorii au inregistrat pierderi anul trecut.
Pierderi de sute de milioane

Datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca, anul trecut, din mai si pana in decembrie, salariatii romani au contribuit la fondurile de pensii cu o suma totala de 822 de milioane de lei. Din informatiile publicate de fondurile de pensii, numai primii sapte administratori de astfel de fonduri au raportat pierderi care totalizeaza 338 de milioane de lei. Adica primii sapte "jucatori" de pe piata pensiilor administrate privat au avut pierderi echivalente cu 41% din suma totala a banilor care au intrat in conturile celor 14 fonduri de pensii. Firma care administreaza fondul de pensii de la ING a aratat ca pierderile pe anul trecut au totalizat 159 de milioane de lei, fata de numai 28,5 milioane de lei, pierderea raportata in 2007. Societatea care administreaza fondul de pensii de la AVIVA (Pensia Viva) a raportat o pierdere de peste 41 de milioane de lei. In acelasi fel, administratorul de la Eureko (fostul Interamerican) a avut o pierdere destul de mare, 69 de milioane de lei, in timp ce BT Aegon a inregistrat pierderi de 34 de milioane de lei. Societatea care administreaza fondul Omniasig a anuntat in exercitiul financiar precedent o pierdere de 12 milioane de lei, in timp ce BCR a raportat 19 milioane de lei drept pierdere contabila pe 2008. In acelasi fel, administratorul de la BRD Pensii a anuntat incheierea exercitiului financiar cu 4,3 milioane de lei pierdere. Cifrele au fost preluate din bilanturile contabile publicate pe site-urile companiilor de pensii administrate privat.

...Din cauza comisioanelor

Chiar daca 2008 a fost unul dintre anii cu crestere economica buna, fondurile de pensii au avut pierderi mari. Potrivit bilanturilor contabile si rapoartelor de audit publicate pe site-urile companiilor respective, pierderile sunt uriase, de zeci de milioane de lei de fiecare fond de pensii. Fondurile motiveaza ca aceste pierderi sunt cauzate de cheltuielile mari cu plata comisioanelor pentru agentii de marketing, a caror sarcina a fost, in 2008, sa aduca un numar cat mai mare de participanti la fonduri. De exemplu, ING - care are si cei mai multi cotizanti dintre toate fondurile - motiveaza in actele date publicitatii ca, in 2008, cheltuielile cu comisioanele agentilor de marketing au fost de 152 de milioane de lei. BCR Administrare Fond de Pensii SA chiar explica in raportul anual ca "rezultatul la fost influentat de inregistrarea pe cheltuieli de exploatare a sumei de 15,99 milioane de lei, reprezentand comisioanele suportate de societate pentru activitatea desfasurata de catre agentii de marketing pentru atragerea de participanti la fond". Pe site-urile companiilor care administreaza fondurile de pensii din Pilonul II sunt date publicitatii si salariile celor care se ocupa de banii contribuabililor. La Omniasig, de exemplu, rapoartele oficiale ale companiei care administreaza fondul de pensii arata ca societatea de administrare a avut 12 angajati in 2008, iar salariile si bonurile de masa (fara contributii si impozite) au totalizat 1.306.733 lei pe 2008. Un banal calcul matematic arata ca, in medie, fiecare angajat al firmei de administrare (SC Omniasig Pensii - Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA) a avut un salariu de 9.074 de lei pe luna.
O singura firma pe profit
Firma care administreaza fondul de pensii "AZT Viitorul Tau" a raportat un profit de 7,6 milioane de lei pe anul trecut. Fondul de pensii are 1.065.000 de participanti, potrivit CSSPP, si este al doilea fond de pensii administrate privat din Romania, dupa ING, cu 1,3 milioane de cotizanti.