Nivelul subventiilor in agricultura se ridica la 6.000 de miliarde de lei vechi pentru anul viitor. Astfel, se vor acorda 4.000 de miliarde de lei pentru sectorul zootehnic si 2.000 de miliarde pentru cel vegetal potrivit reprezentantilor din Ministerul Agriculturii. La vegetal se mai adauga si cele 3.000 de miliarde care au fost folosite deja pentru cultura de toamna.
Subventiile care se vor acorda in 2006 pentru zootehnie sunt mai mari cu 25% decat in acest an, cand au fost de 3.000 de miliarde de lei vechi. Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru a incuraja acest sector, subventia se va da pe cap de vita, si nu pe cap de animal care da lapte, asa cum s-a intamplat in acest an. „Subventia nu ajungea la cel care mulgea vaca, ci la cel care facea cascaval“, a explicat Flutur. Cele 4.000 de miliarde vor fi acordate in doua transe. 2 milioane se platesc în termen de 60 de zile dupa fatare (în caz de monta artificiala si doar un milion în caz de monta naturala), înca un milion daca animalul este în control oficial si înca 0,5 milioane daca e înscris în registrul genealogic. In cea de-a doua transa se platesc 2 milioane de lei daca vitelul fatat e tinut cel putin 6 luni (pentru cel provenit din monta artificiala) si doar un milion pentru cel provenit din monta naturala. De asemenea, se platesc 1,5 milioane pe cap de vita daca ea apartine unei ferme certificate ecologic.
La porc, se da o subventie de 1,2 milioane de lei pe cap de animal, respectiv 1,4 milioane daca provine din ferme certificate ecologic. Se sprijina de asemenea cu 500.000 de lei achizitia de purcei sub 20 kg proveniti din rase ameliorate. La oaie si capra, se da o subventie de 200.000 de lei pe cap de animal dupa fatare (respectiv 300.000 de lei daca exista certificare ecologica) cu conditia sa provina din ferme de cel putin 50 de capete (la oaie), respectiv 10 capete (la capra). Pentru berbeci si tapi se da o subventie de 500.000 de lei pe cap. La pasare se dau 14.000 de lei pe cap de pasare cu cel putin 1,75 kg. Se vor subventiona de asemenea familiile de albine, coloniile de viermi de matase si productia piscicola.
In ceea ce priveste sectorul vegetal, nivelul global al subventiei pentru 2006 este de 2.000 miliarde de lei vechi. Si aici modul de subventionare s-a modificat, trecandu-se la plata pe suprafata. Vor fi subventionate culturile la care Romania are cota data de Uniunea Europeana si acele culturi la care exista interes maxim pentru dezvoltare.

15 milioane de lei pe hectarul de sfecla-de-zahar

Se vor plati 15 milioane de lei vechi lei pe hectar la sfecla de zahar si la orez, 18 milioane de lei pe hectar la tutun si 9 milioane de lei pe hectar la plante textile. Plantatiile de pomi fructiferi vor fi subventionate pentru tratamente fitosanitare la nivelul a 4 milioane de lei pe hectar, în timp ce cultivatorii de vita-de-vie nobila vor primi 2 milioane de lei pe hectar pentru acelasi scop. Ca noutate, solariile vor fi sprijinite cu 40 de milioane de lei pe hectar si se va continua politica de sprijinire a serelor la nivelul de 5 milioane de lei pentru tona de produse. Cultivatorii de legume de camp vor fi sprijiniti si cu 2 milioane de lei pe hectar. Ministerul Agriculturii va sprijini de asemenea cu 30 de miliarde de lei vechi organizarea grupurilor de producatori (logistica, functionare).

Aceleasi taxe vamale la carne

Taxele vamale pentru carne din 2005 vor fi mentinute si in 2006. Pana cand, nu se stie inca. Gheorghe Flutur a spus ca aceste taxe se vor schimba la anul in functie de discutiile care se vor purta cu reprezentantii Uniunii Europene.
In prezent, taxele vamale la carnea de porc sunt diferite in functie de categorie si se situeaza intre 0 si 45%. Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Porci au solicitat recent o taxa vamala unica de 20%, in timp ce Asociatia Romana a Carnii vrea o taxa unica de 5%.