Peste 800 de furnizori de servicii medicale au incheiat contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj in vederea finantarii. Si in acest an, cele mai mari fonduri vor reveni spitalelor care au semnat contractele sub rezerva unor suplimentari ale fondurilor la rectificarea bugetara din toamna.
Cel mai mare consumator de fonduri ramane Spitalul de Urgenta Craiova, care a semnat un contract de finantare de 691 de miliarde de lei. Suma este considerata suficienta de conducerea spitalului pentru a acoperi necesarul unitatii sanitare, doar pana in trimestrul IV. "Am solicitat 790 de miliarde de lei si am primit cu 99 de miliarde de lei mai putin. Banii sunt suficienti pentru finantarea corespunzatoare a spitalului in urmatoarele cinci luni, urmand ca in ultimul trimestru, conform intelegerii pe care am avut-o cu Casa de Asigurari de Sanatate, sa mai primim o suplimentare, la rectificarea de buget", a declarat conf. dr. Florin Petrescu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova.
Nu sunt bani pentru dializa
Petrescu a precizat ca singurele capitole la care sunt cu adevarat probleme cu finantarea sunt dializa peritoneala si hemodializa, unitatea sanitara nereusind sa obtina de la CAS decat 30,5 miliarde de lei, pentru cei peste 150 de bolnavi cuprinsi in program.
"Daca tinem cont de faptul ca de la inceputul anului pana acum au fost deja consumate 13 miliarde de lei, mai raman 17,5 miliarde de lei. Din aceasta suma va trebui sa suportam in plus si transportul bolnavilor, cheltuiala care pana acum revenea Serviciului de Ambulanta. Este o problema serioasa pentru noi. Daca pana acum se cheltuiau in jur de 2,5 - 2,6 milioane de lei pe o singura sedinta de dializa, acum aceeasi sedinta va costa 1,8 milioane de lei, bani care trebuie sa acopere si transportul", a spus Petrescu.
Directorul Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca un inconvenient il constituie si faptul ca la nivel national nu exista in momentul de fata un tarif stabilit pentru acest gen de tratament. Pentru a putea face fata, dr. Petrescu sustine ca a "directionat" fondurile pentru a acoperi macar necesarul pe urmatoarele trei luni: "In luna august o sa ramanem probabil fara fonduri si o sa facem demersuri in vederea suplimentarii".
O noua negociere o data cu aparitia Legii spitalelor
Si Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova a semnat un contract in valoare de 195 de miliarde de lei, cu 19 miliarde mai putin decat solicitase. Conducerea unitatii sanitare s-a aratat multumita de contract, in conditiile in care va urma o rectificare bugetara. "Bugetul este cam la nivelul anului trecut. Este un pic mai bine daca nu luam in calcul si rectificarea de buget. Numai pentru luna mai au fost alocate 22 de miliarde de lei. Problema este insa ca spitalul sa acopere aceasta suma prin servicii medicale", a declarat dr. Alexandru Stoenescu, directorul general al Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova.
Directorul unitatii sanitare a mai spus ca este posibila o noua negociere a fondurilor in momentul in care va intra in vigoare noua lege a spitalelor.