Asta vor obtine intreprinzatorii care se vor inscrie in programul national pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Daca in editiile de saptamana trecuta ale cotidianului nostru va prezentam pe scurt acest program, azi puteti citi caracteristicile, in detaliu.

Obiectivul programului

Principalul obiectiv al programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit il constituie cresterea competitivitatii si capitalizarea firmelor, realizandu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului si a competitiei la care sunt supuse aceste societati pe piata unica.

Se vor aloca fonduri in valoare de pana la 100.000 de lei/beneficiar in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Bugetul alocat programului pentru anul bugetar 2008 este de 7.879,20 mii lei. Pentru anul 2008 se estimeaza acordarea de ajutor de minimis pentru un numar de 350 de operatori economici.

Tipuri de ajutoare financiare

Prin acest program se aloca 16% din sumele cheltuite in anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100.000 de lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, facturate, achitate integral si puse in functiune in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2007. Astfel, daca in anul 2007 operatorul economic a achizitionat din profit un echipament tehnologic in valoare de 100.000 de lei prin Program, se aloca 100.000 de lei x 16%, adica 16.000 de lei. Sumele astfel calculate nu trebuie sa depaseasca impozitul pe profit datorat si platit, aferent anului 2007.

Alocatiile financiare vor fi acordate numai daca activele achizitionate sunt noi, introduse pe piata si puse in functiune cu respectarea reglementarilor tehnice aplicabile si pentru care nu s-a aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu se acorda alocatii financiare pentru activele corporale si necorporale achizitionate in sistem de leasing si pentru activele corporale second-hand. Nu se accepta deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plati compensatorii intre partile contractante.

Beneficiari eligibili

Pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul programului operatorii economici care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele criterii de eligibilitate: sunt persoane juridice (societati comerciale/cooperative), au numarul mediu scriptic anual de personal intre 1 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri neta de pana la 50 de milioane de euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro, conform ultimei situatii financiare aprobate, respectiv 31 decembrie 2007. Active totale inseamna active imobilizate, active circulante si cheltuieli in avans.

De asemenea nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii; au capital social integral privat, sunt inregistrate si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; au cel putin un an de la infiintare la data depunerii cererii-tip pentru alocarea de fonduri; si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetul general consolidat; si-au indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale; au incheiat anul fiscal 2007 cu bilant pozitiv si au reinvestit in tot sau in parte profitul; au achizitionat active corporale si necorporale noi si acestea au fost puse in functiune pana la 31 decembrie 2007; nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activele pentru care solicita fonduri in cadrul Programului; nu sunt in dificultate, in conformitate cu prevederile Comunicarii Comisiei - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate, publicata in JOCE nr. 244/2004.









Prevederi finale



Beneficiarii alocatiilor financiare nerambursabile au obligatia de a raporta efectele participarii la program catre UIP din cadrul OTIMMC, pentru o perioada de 3 ani, incepand cu anul urmator acordarii alocatiei financiare nerambursabile. Perioada de transmitere a formularului de raportare tehnica este 1-30 aprilie a anului urmator expirarii exercitiului financiar de referinta. AŽn cazul neindeplinirii acestei prevederi, operatorul economic nu va mai putea beneficia de niciunul dintre programele de finantare din bugetul ministerului pentru o perioada de 3 ani.





Rubrica realizata de Marilena DINU din surse prezentate pe site-ul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii