Ministerul Agriculturii vrea sa subventioneze maximum 16% din valoarea creditelor pe care agricultorii le vor contracta in acest an, in baza Legii 150/2003, privind creditul agricol. Potrivit unui proiect de hotarire de Guvern, subventia variaza in functie de tipul culturii.
Astfel, pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole, valoarea subventiei variaza intre 16% si 7% din volumul creditului, care trebuie sa tina seama de cheltuielile medii de productie calculate de Ministerul Agriculturii. Cea mai mare subventie se da pentru grau, secara si culturi furajere (16%), cheltuielile medii pentru grau, de exemplu, fiind stabilite la 1.633 de lei/ha. Pentru in si canepa, cheltuielile medii sunt estimate la 1.700 de lei/ ha, subventia fiind minima, de 7%. Pentru legumele de camp, statul subventioneaza 9,5% din valoarea creditului, cheltuielile medii fiind stabilite la 200.000 de lei/ha. Beneficiaza de subventii si culturile de floarea-soarelui (8%), soia (9,5%), sfecla de zahar (11%), porumb (9,5%), orez (11%), cartofi (9,5%).
Pentru intretinerea si recoltarea plantatiilor, nivelul subventiei variaza intre 16 si 9,5%. In aceasta categorie intra plantatiile pomicole samburoase (15%) si semintoase (13,5%), arbusti (9,5%), capsuni (9,5%) si viticole (16%). Ministerul Agriculturii va subventiona creditele luate pentru achizitionarea si producerea puilor de carne si oua (4,5%), a purceilor pentru ingrasat (9%), a mieilor (5,5%), a viteilor si manjilor (16%), a materialului de populare piscicola (16%) si pentru familii de albine (16%). Se subventioneaza si toate celelalte materiale si activitati necesare in zootehnie, cu niveluri cuprinse intre 4,5 si 16% din valoarea creditului contractat.
Creditul trebuie returnat in 360 de zile, iar subventia este acordata la terminarea rambursarii acestuia, daca au fost indeplinite anumite conditii, cea mai importanta referindu-se la respectarea graficului de rambursare. Subventiile vor fi acordate in limita stabilita prin bugetul Ministerului Agriculturii.