Daca in editia de ieri a ziarului nostru prezentam programele cu termene de depunere a proiectelor pentru luna august care pot fi accesate de societatile comerciale si ONG-uri, acum analizam sursele de finantare pentru autoritatile publice si reprezentantii universitatilor. Practic, este vorba despre 5 programe pe care le pot accesa reprezentantii universitatilor si 11 programe care pot constitui surse de finantare pentru autoritatile locale si alte institutii publice.

300.000 lei, cea mai mica finantare pentru universitati

Aceasta este suma pe care o pot obtine reprezentantii universitatilor care isi vor depune proiectele pana pe 25 august. Programul finantat de Uniunea Europeana, "Intarirea capacitatii Administrative", are drept scop imbunatatirea performantelor administrative si de management ale universitatilor si institutiilor de CD publice. Tot pana pe 25 august se pot inscrie in programul "Dezvoltarea unor retele de centre C-D, coordonate la nivel national si racordate la retele europene si internationale de profil (GRID, GEANT)", unde pot obtine finantari de maxim 2 milioane de lei. In acest caz, activitatile eligibile sunt achizitia de echipamente IT, echipamente pentru comunicatii si echipamente conexe; achizitia de aplicatii informatice si licente pentru software; modernizarea cladirilor si spatiilor pentru asigurarea conditiilor necesare functionarii optime a echipamentelor (climatizare, instalatii, etc); achizitia de servicii de asistenta tehnica de specialitate; activitati de diseminare a rezultatelor proiectului; activitati de informare si publicitate privind proiectul.

Cei care au nevoie de mai mult pentru finalizarea proiectelor si vor totusi sa obtina bani europeni, pot opta pentru unul dintre cele trei proiecte a caror termene de depunere expira pe 29 august. Primul este "Promovarea culturii antreprenoriale", care are drept scop dezvoltarea competentelor antreprenoriale si manageriale pentru a genera un numar crescut de afaceri. Valoarea totala a proiectului este de minim de 185.000 lei si un maxim de 1.849.999 lei.

Un alt proiect de unde se poate obtine aceeasi finantare este "Formare profesionala si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii", care are drept scop cresterea gradului de

adaptabilitate si de mobilitate al angajatilor, promovarea formelor

flexibile de organizare a muncii, a formarii profesionale specifice

si asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca.

Ultimul program care ofera bani universitatilor in luna august este

"Schimb de bune practici", a carui obiectiv este dezvoltarea unei piete

a muncii mai permisiva, flexibila si inclusiva.

In cazul programelor prezentate, contributia beneficiarului este curpinsa intre minim 2% in cazul persoanelor juridice de drept public si cele de drept privat fara scop patrimonial si minim 5% pentru persoanele juridice de drept privat cu scop patrimonial.

2 milioane de lei, finantare pentru autoritatile publice

Aceasta este suma maxima pe care o pot obtine autoritatile publice daca isi vor depune, pana pe 25 august, proiectul in cadrul programului "Dezvoltarea unor retele de centre C-D, coordonate la nivel national si racordate la retele europene si internationale de profil

(GRID, GEANT).

In ceea ce priveste cea mai mica suma oferita prin cadrul programelor cu termene de depunere in luna august, aceasta este de 300 000 de lei si este oferita prin programul "Intarirea capacitatii administrative". Practic, aceste doua programe, prezentate si mai sus, au ca solicitanti eligibili ONG-uri (asociatii si fundatii); furnizori de FPC autorizati, publici si privati; furnizori de servicii sociale publici si privati; autoritati ale administratiei publice centrale si locale; institute de cercetare in domeniul pietei muncii si incluziunii sociale; organizatii sindicale si patronate; asociatii ale IMM-urilor; asociatii profesionale; universitati publice si private, acreditate.

O alta serie de programe care se adreseaza solicitantilor prezentanti este reprezentata de cele cu termene de depunere pe 29 august, iar valoare finantarilor este cuprinsa intre minim 185.000 lei si maxim 1.849.999 lei. Contributia personala pentru persoanele juridice de drept public si cele de drept privat fara scop patrimonial este de minim 2% din valoare totala a proiectului si de minim 5% pentru persoanele juridice de drept privat cu scop patrimonial.

Primul proiect din aceasta categorie este "Tranzitia de la scoala

la viata activa".

Un alt program este "Acces si participare la formare profesionala continua - Continua sa te califici!", unde scopul principal este sprijinirea intreprinderilor pentru facilitarea participarii propriilor angajati la formare profesionala continua.

"Promovarea culturii antreprenoriale" este un alt program care ar putea constitui o sursa de finantare pentru autoritatile publice prin care se urmareste dezvoltarea competentelor antreprenoriale si manageriale pentru a genera un numar crescut de afaceri.

"Formare profesionala si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii", "Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila",

"Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare", "Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de

munca", "Dezvoltarea economiei sociale" si "Schimb de bune

practici", sunt alte programe pentru care pot opta autoritatile publice pana pe 29 august 2008.