253.000 de lei, aceasta este valoarea "ajutorului" acordat in acest an de la bugetul asigurarilor de somaj si care va conduce la nasterea de noi locuri de munca.

Doua firme au primit in acest an credite in conditii avantajoase de la bugetul asigurarilor de somaj in vederea dezvoltarii afacerii, solicitarile fiind depuse la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) in cursul anului 2007.

"In anul 2008 au fost efectuate plati in suma totala de 253.000 de lei, aferente contractelor incheiate in anul 2007, fiind vorba despre doua firme beneficiare, dintre cele patru solicitari adresate catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. La ora actuala se asteapta bugetul si normele de acordare a creditelor pentru firmele care vor solicita in cursul acestui an obtinerea de imprumuturi in conditii avantajoase. In anul 2006 o singura firma a primit un credit de la bugetul asigurarilor de somaj, in valoare de 180.000 de lei", ne-a declarat directorul executiv al AJOFM, Carmen Tofan.

Conform legislatiei in vigoare, firmele pot solicita imprumuri in conditii avantajoase de la bugetul asigurarilor de somaj pentru desfasurarea anumitor tipuri de activitati, perioada de rambursare fiind diferita in functie de scopul utilizarii fondurilor. O conditie obligatorie pentru accesarea unui credit o constituie infiintarea unor locuri de munca, al caror numar este stabilit in functie de valoarea imprumutului primit. De asemenea o alta conditie obligatorie este ca un anumit numar din persoanele care vor fi angajate sa fie someri. Valoarea minima a unui imprumut acordat din bugetul asigurarilor de somaj este de 2.000 de lei, in timp ce cuantumul maxim este de 150.000 de lei. Valoarea dobanzii anuale percepute este de 25% din dobanda practicata de Banca Nationala a Romaniei, iar perioada de rambursare a imprumutului este de un an de zile, daca acesta este contractat pentru achizitionarea de materiale sau materii prime, si de 3 ani, daca banii vor fi utilizati pentru efectuarea de investitii.