Galatenii au contribuit cu 17,3 milioane de lei la bugetul statului, incepand din anul 2007 si pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, in urma achitarii taxei de prima inmatriculare la casieria Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ).

Taxa de prima inmatriculare, care a devenit obligatorie la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a imbogatit pusculita statului in mod substantial. Astfel, conform situatiei intocmite la nivelul DGFPJ, in cursul anul 2007, 5.974 de contribuabili, atat persoane fizice, cat si juridice, au platit in contul "primei inmatriculari" nu mai putin de 13,2 milioane de lei. In ceea ce priveste primul trimistru al acestui an, la casieria Directiei de Finante Galati s-au efectuat 1.786 de plati, in cuantum total de 4,1 milioane de lei. Un simplu calcul matematic arata ca, in primele 15 luni de la intrarea in vigoare a taxei de prima inmatriculare, la nivelul judetului Galati, 7.760 de persoane fizice sau juridice au imbogatit bugetul statului cu suma de 17,3 milioane de lei.

La nivelul judetului Galati sunt inscrise in circulatie 100.761 de autovehicule, dintre care 79.106 autoturisme, 7.092 de autoutilitare si 5.811 remorci, diferenta reprezentand-o diverse categorii auto. De asemenea, in primul trimestru al acestui an, au fost inregistrate 3.943 de inmatriculari.

"Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, numita de prima inmatriculare, se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, cu exceptia autovehiculelor care sunt inmatriculate temporar pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (Cartea Verde). Taxa speciala se plateste de catre persoana fizica sau juridica care face inmatricularea, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru trezoreria statului la unitatile trezoreriei statului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de taxe si impozite, raspunderea privind forma de plata aferenta taxei speciale revenind platitorului. In documentul de plata, la rubrica 'reprezentand' se va inscrie obligatoriu seria cartii de identitate a autoturismului sau autovehiculului", ne-a declarat purtatorul de cuvant al DGFPJ, George Marinescu.

Potrivit aceleiasi surse, la nivelul institutiei functioneaza un birou unde contribuabilii pot primi informatii privitoare la modul de calculare a taxei de prima inmatriculare, mai exact a sumei care trebuie platita pentru fiecare categorie de autovehicul inmatriculat pentru prima data.