Depozitele bancare cu rata fixa sunt din ce in ce mai frecvente in oferta bancilor. Aceasta datorita concurentei bancare si stabilitatii dobanzilor, anunta Medifax. Pana acum, bancile din Romania care au lansat depozite cu dobanda fixa ofereau aceasta facilitate doar pentru depozitele atrase pe termen redus, de cel mult un an. Termenele pentru care se vor acorda dobanzi fixe la depozite se vor prelungi si la bancile care pana acum ofereau dobanda fixa pe termene mai mici de sase luni. Bancherii au luat aceasta decizie pe baza evolutiilor pozitive la nivel macroeconomic si ale pietei bancare, care confera o stabilitate si predictibilitate sporite. Astfel, din 2007, unii bancheri promit ca vor oferi dobanzi fixe si pentru depozitele in lei la sase luni si un an.
O fac insa cu unele retineri, daca tinem cont ca mai sunt multi factori variabili, care nu permit inca aplicarea dobanzilor fixe pe scadente lungi, cum se intampla in Occident.
Cei hotarati sa ofere aceste facilitati cred totusi ca vor avea numai de castigat. ßi asta pentru ca depozitele cu dobanda fixa vor face ca populatia sa depuna mai multi bani la bancile care le acorda.
Alta banca oferea aceasta facilitate doar pentru depozitele mari. ßi aceasta a luat insa decizia de a oferi astfel de produse pentru sume mai mici. Motivul? Pentru a gestiona mai bine riscul ratei dobanzii, avand in vedere dezvoltarea semnificativa a produselor de creditare cu dobanzi fixe. La finele lui iunie, depozitele la termen in lei contrac-tate de populatie reprezentau 16,19 miliarde de lei, aproape jumatate din valoarea tuturor depozitelor la termen in lei de 38,85 miliarde de lei, potrivit datelor bancii centrale, preluate de Mediafax. (D.E.)