Principalele banci comerciale nu vor rupe total legatura cu clientii lor, cu toate ca zilele de 30 iunie si 1 iulie au fost declarate nebancare, prin decizie a BNR, in contextul trecerii la leul nou.

Banca Ţiriac

Banca Ţiriac nu va avea program de lucru cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie, iar tran-zactiile ale caror scadente sau date de valuta vor fi zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005 va trebui solicitate de clienti pina pe 29 iunie, au anuntat, reprezentanti ai bancii, intr-un comunicat. Simbata, 2 iulie, programul de lucru al sucursalelor bancii si al agentiilor deschise de Banca Ţiriac in cadrul magazinelor Metro este obisnuit, unitatile functionind conform programului aferent zilei de simbata. Duminica, 3 iulie, numai agentiile Metro ale Bancii Ţiriac vor fi deschise conform programului obisnuit al zilei de duminica. Sistemele de decontare electronica de mare si mica valoare pentru operatiunile in lei nu vor opera in zilele declarate nebancare. Prima zi in care vor fi procesate si decontate instructiuni de plata in lei noi va fi 4 iulie 2005.

Banca Comerciala Romana

La Banca Comerciala Romana va fi intrerupta functionarea ATM-urilor si POS-urilor pe 30 iunie, ora 8.00 timp de cel mult 24 de ore. De a doua zi, 1 iulie, 250 de bancomate din toata tara vor elibera bancnote de 10 lei, 50 lei si ulterior de 100 de lei.

Durata adaptarii tuturor ATM-urilor este de citeva luni. Chiar daca operatiunile cu numerar vor fi sistate temporar, "clientii bancii vor putea depune dosare de credit, care vor fi inregistrate cu data de 4 iulie, vor putea primi consiliere din partea specialistilor bancii", a declarat purtatorul de cuvint al BCR Corneliu Cojocaru.

HVB

HVB Bank va lucra cu publicul in zilele de 30 si 1 iulie. Reprezentantii bancii au facut public un comunicat in care precizeaza ca desi conform dispozitiilor BNR, 30 iunie si 1 iulie sint zile nebancare, in aceste zile sucursalele HVB Bank vor fi deschise publicului, gata sa acorde consultanta financiara atit persoanelor fizice, cit si companiilor interesate de produsele si serviciile bancii.

"Desi nu se vor putea procesa operatiuni, clientii vor putea depune cereri de credit, de emitere de carduri, de deschidere de cont, precum si instructiuni de plata. Toate acestea vor fi procesate cu data de 4 iulie", se precizeaza in comunicat.

In zilele de 30 iunie, ora 15,00 si 1 iulie, ora 00.00, ATM-urile din reteaua bancii Alpha Bank nu vor functiona, potrivit bancii.

Inainte de inchiderea programului de lucru cu clientii, pentru fiecare client se vor elibera extrase de cont cu soldul actualizat pentru toate conturile active, atit in lei vechi (fara rotunjire), cit si in lei noi (incluzind rotunjirea si conversia).

In perioada 29 iunie - 4 iulie, sistemele de Electronic Banking (Alphaline) si de Internet Banking (Alpha Click) vor fi inoperabile, astfel incit clientii bancii au fost rugati sa ia masurile necesare pentru a preveni dificultatile ce s-ar putea ivi din pricina acestui interval in care nu vor putea fi efectuate operatiuni bancare.

Din 4 iulie toate operatiunile vor functiona impecabil, in conformitate cu prevederile Bancii Nationale a Romaniei si a standardelor de calitate Alpha Bank, precizeaza oficialii bancii.

Banca Transilvania

Banca Transilvania va efectua, in zilele de 1 si 2 iulie, activitati de adaptare a sistemului informatic la noile reguli impuse de denominare, urmind sa-si modifice programul. Pe 29 iunie banca va avea program normal cu clientii, adica sucursalele vor avea program intre orele 9.00 si 18.00, iar agentiile, intre 9.00 si 17.00. Platile interbancare vor putea fi insa facute doar pina la ora 12.00, fie de la ghiseele bancii, fie prin canalele electronice (BT 24, BT ULTRA). Tot pina la aceeasi ora vor fi facute si incasari pentru facturi Connex, Orange, Romtelecom etc. In perioada 30 iunie - 3 iulie vor putea fi utilizate canalele alternative de efectuare a operatiunilor, ATM-urile si POS-urile, cu o singura perioada de limitare, care va fi intre 30 iunie - ora 11.00 pina la 1 iulie - ora 7.00.

"Pentru procesul de denominare a fost initiat un proiect care a analizat, din timp, influenta acestuia asupra intregii activitati din Banca Transilvania. Este finalizata procedura de comunicare catre clienti, implementarea in reteaua BT, informarea comerciantilor care au instalate POS-uri de la banca, precum si suportul pentru sucursale, sistemul de back-office si cel al denominarii soldurilor in RON", a declarat Chief Operations Officer la BT, Nicolae Ploata.

Raiffeisen Bank

Unitatile Raiffeisen Bank nu vor avea program cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005, perioada in care toate aplicatiile informatice ale bancii vor fi adaptate pentru denominarea monedei nationale, informeaza banca.

Sistemul de carduri al bancii va fi insa oprit doar pentru maximum 24 de ore, in 30 iunie, incepind cu ora 10.00. In 29 iunie, unitatile Raiffeisen Bank vor avea program normal de lucru. Operatiunile intre conturi Raiffeisen Bank se vor putea efectua pina la ora 18.30, transferurile interbancare (in si din conturi deschise la alte banci) vor fi procesate pina la ora 14.00.

Raiffeisen Bank isi sfatuieste clientii sa se asigure ca au sume cash asupra lor in perioada in care sistemul de carduri nu functioneaza, iar pentru cei care au scadenta creditelor in perioada 30 iunie -1 iulie, sa se asigure ca au in cont sume suficiente pentru plata ratelor, pentru a nu fi in situatia de a plati penalitati.

De asemenea, companiile care au de platit salariile in datele de 30 iunie si 1 iulie trebuie sa ia in calcul programul indicat de Banca Nationala si de bancile comerciale pentru efectuarea viramentelor in conturile salariatilor.

Banc Post

La Banc Post, ATM-urile si POS-urile vor fi oprite pe 30 iunie, ora 10.00, pentru cardurile emise de alte banci, respectiv de la ora 18.00 pentru cardurile Banc Post, iar sistemul va fi repornit vineri, 1 iulie, dupa ora 11.00.

Achitarea de facturi prin bancomate va fi sistata de pe 28 iunie, ora 18.00. Pe 1 iulie, 16 bancomate vor elibera cupiuri de 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. Pe 29 iunie, sucursalele Banc Post lucreaza cu publicul pina la ora 12.00, dupa care se inchid si vor fi redeschise luni, 4 iulie.

Casa de Economii si Consemnatiuni

Casa de Economii si Consemnatiuni nu va lucra cu publicul pe data de 30 iunie, a incheiat procesul de adaptare a sistemului informatic, iar operatiunile vor fi intrerupte in zilele declarate nebancare de catre BNR, a declarat, vicepresedintele bancii, Vasile Ifrim. Acesta spus ca adaptarea sistemului informatic intern al CEC la cerintele denominarii a fost mult mai complicata decit la o banca comerciala de dimensiuni mici, deoarece CEC are o retea informatica foarte vasta.

Eurom Bank

Eurom Bank nu va lucra cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie, ca urmare a procesului de denominare a monedei nationale, au anuntat reprezentanti ai bancii, intr-un comunicat. Dupa 1 iulie, toate platile prin Ordine de Plata in lei vor fi inregistrate si ordonate numai in lei noi (RON), iar platile si incasarile in numerar prin casieriile bancii, in perioada 1 iulie 31 decembrie 2005, vor fi facute atit in moneda veche, cit si in moneda noua su vor fi inregistrate in conturi numai in lei noi (RON), precizeaza banca.

BRD - Groupe Societe Generale

BRD - Groupe Societe Generale a incheiat adaptarea sistemului propriu informatic in vederea denominarii, dar ATM-urile vor fi oprite pentru public, in vederea recalibrarii, pe 30 iunie pina pe 1 iulie. Agentiile BRD din marile centre comerciale Carrefour Orhideea, Carrefour Militari si Carrefour Brasov, cele din Mall-ul Jolie Ville din zona rezidentiala Pipera si Mercur Mall din Ploiesti vor fi deschise pentru operatiuni de casa de schimb valutar si toate tipurile de operatiuni de incasare de plati.