Sistemul bancar romanesc va avea o crestere sustinuta si dupa integrare, datorita atat cresterii investitiilor din partea bancilor existente, cat si intrarii unor operatori noi pe piata. In plus, intensificarea concurentei la nivelul UE ii va determina pe bancherii din tara sa reduca din marjele de dobanda. Chiar si-asa, bancherii romani cred ca vor avea un avantaj competitiv fata de cei din UE.
Operatorii bancari straini care vor intra pe piata romaneasca sunt belgienii de la KBC si Fortis, portughezii de la Millenium, Bank of Cyprus si Banca Nationale del Lavoro, potrivit presedintelui executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila. Bancherii straini sunt atrasi de potentialul ridicat al pietei romanesti care, desi a crescut mult in ultimii patru ani, este inca in curs de dezvoltare, apreciaza Danila. Astfel, in perioda 2002-2005, activele bancare au crescut cu 39,7%, creditul neguvernamental cu 50,3% si cel de consum cu 118%, iar bancile si-au extins retele de unitati cu 15,7%, arata Danila. Pe de alta parte, doar 8% dintre companii au credit bancar, ceea ce arata ca mai este mult loc pe piata.
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, apreciaza ca sistemul bancar romanesc este inca foarte redus in comparatie cu ce cele din UE.
In ceea ce priveste bancile straine existente deja in Romania, acestea detin o pondere de 88% din valoarea activelor si depozitelor si 83% din valoarea creditelor. In topul primelor cinci tari dupa investitiile efectuate in domeniul bancar conduce Austria, cu o pondere de 25,3%, urmata de Grecia cu 17,5%. Pe urmatoarele trei pozitii se afla olandezii, italienii si francezii, conform statisticilor BCR.

Credite, mai mult decat depozite

O alta problema discutata ieri la Forumul National Bancar a fost cea a depozitelor bancare. In timp ce unii bancheri subliniaza nivelul scazut al depozitelor, altii anticipeaza ritmul rapid de crestere al acestora. Spre exemplu, Danila estimeaza ca gradul de economisire, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), va creste de la 12,3%, cat era in 2005, la peste 17% in 2009. Mai mult, economisirea va avea o dezvoltare mai accentuata decat PIB-ul, adauga presedintele executiv al BCR.
Pe de alta parte, presedintele Bancpost sustine ca valoarea economiilor atrase de banci este mult inferioara nivelului creditelor acordate. O cauza in acest sens este perceptia negativa a populatiei asupra bancilor, care sunt vazute drept prea scumpe, lacome si exploatand ignoranta clientilor, afirma Bogza. Astfel, doar 18% dintre clientii bancilor au aflat despre garantarea depozitelor si o cincime din acestia stiau de Fondul de Garantare a Creditelor (FDG), arata Bogza.