Contractarea unui credit presupune o alegere intre ofertele de la mai multe banci. Astfel ca, in mod normal, se alege creditul a carui dobanda sa fie cea mai mica.
Dar pentru ca rata dobanzii se calculeaza in functie de inflatie, bancile de la noi practica dobanzi de peste 6% la credite. In tarile membre UE, unde rata inflatiei oscileaza intre 1 si 3%, nivelul dobanzilor aplicate la credite este insa mai mic. Astfel, dobanzile practicate de unele banci occidentale pot fi chiar sub 1%. Adrian Vasilescu, consilier al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de BBC, chiar ne sfatuieste sa mergem sa luam credit din strainatate.
In ceea ce priveste bancile romanesti, acestea "ar fi destul de atractive pentru economii, insa au o mare problema cu dobanda la credite", a mai spus Adrian Vasilescu.
Asa ca multi conationali sunt tentati sa ia un credit din strainatate datorita dobanzilor avantajoase. Consilierul BNR a mai explicat ca dobanda mare practicata de bancile romanesti "este direct legata de o inflatie mare - de peste 7 procente". ßi dobanzile la depozite sunt mai avantajoase la bancile din strainatate.
Asa se explica si faptul ca din ce in ce mai multi rezidenti romani isi plaseaza economiile peste granite. Bancile din strainatate preferate de romani sunt cele din Statele Unite.
ßi asta pentru ca in SUA se inregistreaza cea de-a "17-a crestere consecutiva de dobanzi si cine economiseste in dolari are la dispozitie o dobanda mai buna", a mai precizat Vasilescu.
Cu toate acestea, economisirile in moneda nationala castiga si ele din ce in ce mai mult teren daca tinem cont de aprecierea leului din ultima vreme.