Biroul de Credit inregistreaza nu numai restantele reale pe care un creditor le are la banci, ci chiar si greselile functionarilor bancari. Daca o persoana vrea sa ia un nou credit si dosarul i se respinge, ar trebui sa verifice care sunt datele pe care le are Biroul de Credit despre trecutul sau ca debitor. Surprizele pot fi mari.
Pe de-o parte, exista functionari bancari care trimit date eronate despre un client la Biroul de Credit. Pe de alta parte, exista persoane care vor sa ia un nou credit si se trezesc ca li se respinge dosarul pentru ca figureaza cu datorii uriase de care nici nu aveau cunostinta. Functionarii bancari fie nu inregistreaza corect o anumita suma-debit, fie trimit raportul la Biroul de Credit chiar si in conditiile in care persoana respectiva are doar 3 zile intarziere la plata.
Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit (societate comerciala care se ocupa cu gestionarea informatiilor referitoare la debitorii cu restante mai mari de 30 de zile, precum si cu descoperirea documentelor false pe care o persoana le prezinta unei banci), ne-a spus ca exista mai multe persoane care au intrat in baza de date a restantierilor dintr-o greseala. Epure ne-a explicat ca, in conditiile in care o persoana afla ca figureaza ca debitor cu o alta suma decat cea reala, se poate adresa Biroului de Credit pentru a solicita informatii referitoare la propriul raport. Daca prezinta dovezi clare, bancile sunt obligate sa opereze in baza lor de date si sa repare greseala si la Biroul de Credit. „Intr-un an de zile, de cand functionam, peste 1.200 de persoane fizice au prezentat solicitari chiar la sediul nostru. Acest lucru nu inseamna ca au fost 1.200 de cazuri in care greselile au aparut din cauza functionarilor bancari. Sunt cerute tot felul de informatii“, a mai aratat seful Biroului de Credit.

Profilul restantierului

Cei care inregistreaza cele mai multe restante la banci sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, de cele mai multe ori de sex masculin, si au debite neachitate la mai multe banci in acelasi timp. „Numarul maxim de banci la care o persoana are restante este 9. De exemplu, un barbat din Bihor are restante, in valoare de 38 milioane de lei vechi, la credite de consum, la 9 banci“, a explicat directorul Biroului de Credit.
In prezent, numarul persoanelor care au restante la cel putin doua banci este de 21.616, iar cei mai multi restantieri sunt din Bucuresti, Iasi si Constanta. „Cele mai frecvente falsuri sau declaratii cu inadvertente sunt atunci cand persoana respectiva nu-si declara creditele pe care le mai are si la alte banci, cat si in cazul declaratiilor de venit, a adeverintelor de salariu“, a mai spus Epure.

600.000 de persoane recenzate

Potrivit Biroului de Credit, numarul persoanelor recenzate este de 600.000, dintre care 160.000 au restante curente. Suma totala a restantelor curente este 112 milioane de lei noi, 2,7 milioane de euro si 1,2 milioane de dolari. In ceea ce priveste valoarea maxima de restante la un credit, directorul Biroului de Credit a declarat ca „in dolari maximul este de 198.000, cu intarzieri de peste 180 de zile, in lei este de 480.000 lei noi, un credit din 2002, iar in euro de 133.000, pentru un credit pe card acordat in 1999“.
Biroul de Credit acopera cu date privind restantierii peste 95% din piata finantarilor pentru persoane fizice, primind informatii de la 18 banci si o societate de credit.