Pentru ca bancile reprezinta un partener privat, independent fata de Ministerul Agriculturii, bancherii pot pune conditii suplimentare legate de cofinantare. Odata cu implementarea noilor proiecte pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care a fost lansat marti, ar putea aparea si probleme legate de ducerea la bun sfarsit a dezvoltarii unei afaceri proprii.
Fermierii care vor sa-si deschida o afacere folosindu-se de finantari europene nerambursabile s-ar putea lovi de reticenta bancilor care au incheiat acord de cofinantare cu Ministerul Agriculturii. Prin PNDR, Romania poate primi fonduri europene de peste 5,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii in perioada 2008-2011. Bancile ar putea cere garantii suplimentare fata de cele prevazute. In anii trecuti au fost unele banci cu care se incheia protocol de colaborare, dupa care, cand a fost vorba de sustinere financiara pentru un proiect, acestea s-au razgandit, invocand diferite considerente. Beneficiarii proiectelor pot solicita 20% din suma grand sau pana la 10% din finantarea eligibila, suma cu care se pot duce la banca sa-si negocieze conditiile de cofinantare.
Acest avans este unul dintre avantajele de care se pot bucura beneficiarii, al doilea tinand de posibilitatea de garantare a creditelor pana la 100%, inclusiv cu utilajele, daca se pleaca de la premisa ca acestia au deja utilajele. Aceste proiecte din PNDR se adreseaza celor care nu produc pentru consumul propriu, ci doar pentru piata.
Pentru a evita problemele care au aparut in anii trecuti, a contat foarte mult experienta pe care romanii au avut-o cu finantarile prin programul SAPARD. Cel putin, asa a comunicat Agentia pentru Plati in Dezvoltarea Rurala si Pescuit. Lista tuturor documentelor pentru implementarea unei afaceri proprii este afisata la Oficiul Judetean al agentiei, astfel ca nici un angajat al ministerului nu poate cere alte acte decat cele afisate.
Documentatia facuta se depune la oficiul judetean in judetul in care se va implementa proiectul. Raspunsul pentru corectitudinea dosarului se va da pe loc ,in cateva ore, timp in care beneficiarul poate fi prezent la verificare.