Daca vrei sa vinzi valuta la ghiseele bancilor, pierzi bani frumosi. Cursul afisat de unitatile bancare la cumparare (deci clientul vinde) este mult mai prost decât la casele de schimb.Cursul de schimb al fiecarei banci difera cu mult fata de cel oficial, stabilit cu o zi în urma de Banca Nationala a României (BNR). Un raid pe la mai multe unitati bancare din Craiova ne-a aratat ca, daca doreai sa cumperi valuta, atunci o puteai face de oriunde, dar, daca doreai sa vinzi, atunci ar fi fost avantajos sa perfectezi tranzactia la casele de schimb. Pentru ziua de 4 noiembrie, cursul BNR era de 3,6844 lei pentru un euro. La casele de schimb valutar puteai vinde ieri un euro la 3,68 lei, deci foarte aproape de cursul BNR, si îl cumparai la 3,71 sau 3,75. În schimb, în ograda bancilor, variatiile de curs valutar erau mult mai mari. Cele mai multe banci din Craiova au afisat ieri un curs la cumparare (adica banca va cumpara de la client) de 3,62 sau 3,64 lei pentru un euro, mult sub cel stabilit de BNR. La un curs asa de slab te astepti ca la vânzare banca sa aiba un curs rezonabil, dar nu a fost asa. La vânzare, cotatiile bancilor erau de 3,75 lei pe un euro si chiar de 3,78 lei.  
Câstig mare pentru banci Bancile au un mare avantaj din schimbul valutar. Ele cumpara un euro cu 3,62 - 3,64 lei si îl vând cu 3,75 - 3,78 lei. Respectivele cotatii de la banci au fost cele afisate în intervalul orar 10.30-11.00. Daca bancile cumpara cu 3,62 lei si vând cu 3,75 lei, un calcul simplu ne arata ca banca respectiva câstiga 0,13 lei pentru fiecare euro tranzactionat. Zis si facut, dar pentru clientul care ajunge la casa de valuta a bancii cu gândul sa vânda, afacerea devine paguboasa. Daca vindeai ieri 100 de euro la banca, primeai 362-364 de lei, iar daca îi vindeai la casa de schimb valutar, atunci încasai 366-368 de lei. Adica ai fi câstigat cu patru lei mai mult daca ai fi facut tranzactia la o casa de schimb. 
La sume mari, pierderi mari Daca o persoana ar fi dorit sa vânda bancii o suma mai mare de valuta europeana, atunci ar fi pierdut considerabil decât la o casa de schimb. Sa zicem ca, la o vânzare de 10.000 de euro catre banca, clientul ar fi primit 36.400 de lei, iar de la casa de schimb ar fi încasat 36.800. Dintr-un foc, pierderea ar fi fost de 400 de lei.  
Acelasi curs la vânzare 
În schimb, bancile si casele de schimb practicau aproximativ aceleasi cotatii pentru cei care doreau sa cumpere valuta. Atât bancile, cât si casele de schimb aveau la vânzare valuta europeana la un pret mediu de 3,75 lei, cu câteva exceptii. De exemplu, în intervalul de timp mentionat mai sus, o banca din Craiova vindea euro cu 3,78 lei, pe când la o casa de schimb se vindea valuta respectiva cu 3,715 lei.