Imprumuturile in franci elvetieni sunt din ce in ce mai utilizate de populatie, constata Mediafax, pentru ca valuta elvetiana este in prezent una dintre cele mai ieftine monede de finantare, dobanda internationala de referinta fiind sub 2%.
In ciuda dobanzilor avantajoase ale creditelor in franci elevetieni, doar doua institutii bancare din Romania le ofera. Majoritatea bancilor prefera monedele clasice de finantare ca leu, euro si dolar. Cea mai mare banca din Romania, BCR, va oferi produse in franci elvetieni in momentul in care pe piata va fi o cerere sustenabila pentru acestea, dupa cum a declarat directorul de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru, citat de Mediafax. Acesta atentioneaza insa ca "moneda elvetiana este o valuta 'rara' la noi, ceea ce induce clientului costuri pe care le identifica mai greu de la bun inceput". Mai mult, cei care se imprumuta trebuie sa ia in calcul ca, datorita integrarii, costurile creditarii in euro vor mai mici decat cele in alte valute, ca francul elvetian, a precizat Cojocaru. O opinie asemanatoare are si Eliza Erhan, seful departamentului de produse individuale din HVB-¥iriac, care considera ca avantajul principal al creditarii in aceasta valuta il constituie costurile reduse la momentul contractarii creditului. Insa "nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat cu dobanda de referinta pentru dolari, care acum cativa ani era sub 2%, iar in prezent a depasit 5%, aceasta crestere reflectandu-se direct in dobanzile percepute clientilor de catre banci", atrage atentia directorul HVB-¥iriac. Exista si bancheri care se declara ferm impotriva creditelor in franci elvetieni. Astfel, presedintele CEC, Eugen Radulescu, sustine ca finantarea in franci elvetieni ascunde costuri suplimentare pentru clientii din Romania, mai ales in ceea ce priveste schimbul valutar.
Potrivit lui Radulescu, diferenta de curs la incasare si plata ratelor aduce un cost suplimentar pentru client de aproape 3%, ceea ce elimina avantajul aparent al diferentei de dobanda.