Comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) au inceput sa amendeze bancile pentru comisioanele practicate ilegal si pentru alte clauze abuzive. Pana acum in judet au fost sanctionate doua banci, respectiv Volksbank si BCR. Prima unitate a primit doua sanctiuni in valoare de 20.000 si 50.000 de lei pentru ca a pastrat comisionul de risc si a modificat unilateral dobanda, clientii neavand posibilitatea de a negocia. BCR a primit doua sanctiuni in cuantum de cate 50.000 de lei fiecare pentru nereguli in contracte. Sanctiunile au fost contestate in instanta de institutiile bancare. "Asteptam deciziile instantelor si vom urma procedurile legale. In afara celor doua banci sanctionate, restul sunt in conformitate cu prevederile legale", a declarat Georgica Popovici, comisar in cadrul CJPC.
Reprezentantii institutiilor bancare nu si-au formulat punctul de vedere asupra neregulilor descoperite de CJPC pana la inchiderea editiei.
Reprezentantii CJPC au precizat ca, daca bancile nu vor intra in legalitate, vor propune Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor suspendarea activitatii de creditare pana la intrarea in legalitate. In alte judete ale tarii comisarii au propus deja suspendarea activitatii de creditare la unele banci. O astfel de propunere a venit din judetul Vaslui si vizeaza Volksbank, unitate care nu a eliminat comisionul de risc din contractele incheiate cu clientii.
Din luna iulie, atunci cand a intrat in vigoare Ordonanta 50, care prevedea eliminarea unor comisioane, la CJPC au fost inregistrate peste 250 de reclamatii din partea clientilor nemultumiti de pastrarea acestora. Potrivit reprezentantilor CJPC, bancile ar trebui sa restituie clientilor comisioanele incasate in afara prevederilor legale.

Procese deschise impotriva bancilor

La nivelul tarii s-au constituit grupuri de clienti nemultumiti de noile contracte propuse de banci si au actionat chiar in instanta institutiile bancare. Clientii BCR au intentat primul proces colectiv in cursul lunii trecute, iar liderii grupului au mentionat ca sunt disputi sa se adreseze CEDO daca instantele din tara nu le vor da castig de cauza. Dosarul inregistrat contine plangerile a 408 clienti, iar judecata sa a inceput. In privinta Volksbank numarul clientilor nemultumiti care au apelat la instanta s-a ridicat la 1.000. Primul termen al dosarului a fost fixat in cursul acestei luni.
Numarul clientilor nemultumiti care s-au inscris in diverse grupuri pe Internet a trecut de 15.000 de persoane si vizeaza aproape toate institutiile bancare.