Dupa recenta scadere a dobanzii de interventie anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile comerciale au inceput sa mai reduca din dobanzile practicate la credite. Iar reducerile sunt semnificative si nu vizeaza doar creditele in lei, ci si pe cele in valuta. In cazul multor banci este vorba de cateva procente in minus la dobanzile practicate atat la creditele pentru nevoi personale, cat si la cele pentru case ori masini. Sunt si banci, cum ar fi de pilda Banca Comerciala Romana, care au deja, in cazul creditelor, cele mai reduse dobanzi de pe piata.
BRD-Groupe Société Générale a anuntat reduceri de dobanzi, incepand cu 26 ianuarie, atat la creditele pentru nevoi personale, cat si la cele pentru masini.
In cazul creditelor in lei pentru nevoi personale, BRD a scazut dobanda variabila cu doua puncte procentuale, ajungand la 26% pe an, iar dobanda fixa a coborat de la 24% la 22% pe an. Si Banca Romaneasca a anuntat scaderi de dobanzi. Astfel, la creditele pentru nevoi personale dobanda variabila s-a redus de la 28,75% la 27,75% pe an la lei, iar pentru imprumuturile in euro, dobanda s-a redus cu 1,5%, ajungand astfel la 12,25% pe an. Recent, alte doua banci au mai anuntat reduceri la dobanzi. Este vorba de Banca Tiriac si de Raiffeisen Bank. Reversul medaliei este insa si reducerea dobanzilor la depozite. Potrivit unor surse din mediul bancar, acest lucru s-ar putea intampla destul de curand.
BNR a decis, in sedinta sa din 14-15 ianuarie 2005, reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei.