Bancherii romani sint de parere ca recent intratele in vigoare norme ale BNR privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta avantajeaza bancile cu o activitate de creditare mai putin dinamica, iar masurile de reducere a dobinzilor afecteaza populatia, ale carei economii vor fi transferate ieftin catre companii. Potrivit lui Mihai Bogza, fost viceguvernator BNR, "prin normele de limitare a creditului in valuta sint avantajate bancile lenese, care nu au avut o activitate intensa pe partea de creditare; clientii solicita tot credite in valuta, numai ca de la alte banci, adica acelea care nu au reusit pina acum sa acorde multe finantari ". El a aratat ca varianta limitarii creditului in valuta in functie de un ritm de crestere lunar sau trimestrial era mult mai echitabila si nu avantaja bancile care, in fapt, nu au reusit sa se impuna pe piata creditului. "Pot sa inteleg ratiunile macroeconomice pentru care s-au adoptat aceste masuri, dar mi-e greu sa fiu de acord cu forma actualelor norme, care functioneaza dupa principiul caravanei: camilele mai lenese sa le prinda pe cele din frunte ", a precizat Bogza.
O alta nemultumire a bancherilor este metoda inflexibila de calculare a bazei de credite in valuta supusa limitarii. in opinia lui Claudiu Cercel, director de operatiuni, preocuparea BNR pentru riscul valutar ar fi putut sa se transpuna in norme prin scoaterea din baza de calcul a imprumuturilor in devize straine pentru care exista operatiuni derivative.
La rindul sau, Misu Negritoiu, a evidentiat reversul politicii BNR in sensul reducerii rapide a dobinzilor in lei. Negritoiu explica tendinta naturala a bancilor de a diminua aproape imediat dobinzile la depozitele populatiei. "Cel mai mare pericol pentru un bancher este sa subventioneze dobinda. Asta s-a intimplat in anii a90, iar bancile care au avut asemenea politica au pierdut ", a explicat Negritoiu. El a adaugat ca actuala politica a BNR va forta un transfer masiv de resurse remunerate ieftin din segmentul populatiei catre sectorul industrial. El considera anormala reducerea fortata a dobinzilor la credite, fara o corelare a acestora cu rata inflatiei. Singurul efect al masurilor bancii centrale va fi contracararea capitalurilor speculative.
Saptamina trecuta, BNR a redus dobinda de politica monetara cu un punct procentual, de la 8,5% pe an la 7,5% pe an, si a coborit, de la 4%, la 1% dobinda platita la facilitatea de depozit. in lipsa operatiunilor de sterilizare din partea BNR, bancile au preferat sa-si plaseze excesul de lichiditate in facilitatea de depozit constituita la banca centrala. Reducerea ratei la numai 1% a reprezentat o lovitura serioasa pentru bancile comerciale.