Contractarea unui credit sau depunerea unor bani in vederea constituirii unor depozite bancare sunt activitati care cer incredere in institutia financiara cu care lucrati, adica in banca respectiva. Cu alte cuvinte, cei care lucreaza cu bancile trebuie sa fie informati despre pozitia lor pe piata. De aceea, orice clasament al institutiilor de credit este binevenit, mai ales ca in ultimii ani au aparut multe banci comerciale noi, mai mici, care insa cuceresc cote de piata importante.
Studiile arata ca modul de lucru mai flexibil si acordarea unei mai mari atentii clientelei au ajutat bancile mai mici sa castige cota de piata si in al treilea trimestru al acestui an. Astfel, intr-un top al bancilor, Volksbank a urcat pe locul 11 de pe 15, in clasamentul activelor, OTP a ajuns pe 16 de pe 22, iar Piraeus a trecut pe locul 18, in timp ce o scadere zgomotoasa a fost inregistrata de catre ING Bank de pe 4 pe 9. De asemenea, cota de piata a Finansbank a crescut de la 1,2% la 1,3%.
Acest avans luat de bancile mai mici a avut loc in ciuda discursului unor sefi de banci mari care continua sa estimeze ca pe piata nu vor rezista decat cinci, sase jucatori de calibru, potrivit Mediafax, care citeaza "Ziarul Financiar". Cat despre bancile mari, cea mai mare crestere privind cota de piata a avut-o BRD - Société Généralé, care a ajuns la 16,7%, inregistrand o majorare de 1,2%. ßi Banca Comerciala Romana (BCR) a crescut cu 0,3 puncte, revenind la cota de piata din martie 2006, de 25,9%, cu active de 11 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie.
O alta banca care a recuperat din declinul inregistrat in trimestrul al doilea este Raiffeisen, cota sa urcand de la 7,9% la 8,3%, cu active in valoare de 3,19 miliarde de euro. Incepand din septembrie, locul patru in top este ocupat de HVB-¥iriac Bank, cu o cota de piata de 5,7% si active de 2,4 miliarde de euro. A cincea banca de pe piata este Banca Transilvania, la sfarsitul lui septembrie cota sa de piata atingand 4,5%, iar activele depasind 1,9 miliarde de euro.