Bancile autohtone au mai anuntat o serie de masuri menite a face creditele pentru locuinte mai accesibile, in conditiile intrarii in vigoare a noilor norme de creditare impuse de Banca Nationalaa a Romaniei (BNR) si a pregatirii unor restrictii la imprumuturile in valuta. Astfel, unele banci au anuntat reducerea dobinzilor practicate la creditele in lei pentru cumpararea de locuinte, in timp ce altele extind perioada de rambursare a creditului pentru a avea produse mai competitive pe piata. ING Bank a redus dobinzile percepute pentru imprumuturile de acest gen in lei de la 11,5% la 9,75%. In acelasi timp, BRD, care practica o dobinda de 10,5% la imprumuturile pentru achizitia de locuinte, a anuntat marirea perioadei de rambursare a creditelor pentru cumpararea locuintelor de la 20 la 25 de ani.
Totodata, majoritatea bancilor comerciale au inceput sa ofere dobinzi mai mari la economiile in dolari. Deponentii mai primesc astfel o gura de oxigen, dupa ce au pierdut serios din cauza deprecierii monedei americane in raport cu leul. Cresterea dobinzilor este pusa pe seama cresterii dobinzii de interventie din SUA. Efectele unei astfel de masuri se rasfring automat si asupra pietei romanesti. Vestile bune pentru cei care au economii in dolari, nu se opresc aici. Potrivit estimarilor, in perioada imediat urmatoare, economiile in dolari vor fi de doua ori mai rentabile decit cele in euro.
a”in ultima saptamina dobinzile la depozitele in valuta au crescut cu 0,2 - 0,4%, in functie de scadenta”, a declarat bancherul Ion Mihail. In acelasi timp pentru depozitele in euro cresterile sint mult mai mici, deoarece dobinda de interventie in Europa ramine de 2% si nu sint asteptate modificari in perioada urmatoare. Dobinzile la depozitele in euro sint inghetate de aproape 12 luni.
“Depozitele in lei nu prea acopera inflatia, multe depozte au un randament real negativ, scaderile vor fi mult mai timide pentru ca exista riscul ca poulatia sa-si retraga banii din banci”, a apreciat, la rindul sau, analistul economic Cristi Dogaru.
in aceste conditii, este posibil ca economisirea sa nu mai fie stimulata, iar leii romanilor sa apuce calea consumului. De un consum foarte mare se plinge, insa, chiar BNR, care a luat in ultimul timp o serie de restrictii impotriva creditarii.