La Inceput de an scolar, bancile tatoneaza piata si s-au gandit sa ofere credite pentru studenti, potrivit unor informatii de pe Ghiseul Bancar. Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) sunt singurele institutii bancare care le ofereau pana acum credite studentilor, cu con-ditia ca acestia sa aiba ve-chime la un loc de munca de cel putin trei luni.
La acestea se adauga acum si BRD, care le ofera credite si studentilor fara venit, cu conditia Insa ca un parinte sa fie girant. Banii primiti prin creditare pot fi folositi pentru achitarea taxelor de scolarizare sau pentru orice alte Intrebuintare dorita de student. Trebuie spus ca aceste credite se acorda doar stu-dentilor In ultimii doi ani de facultate. Perioada de acordare este de la 2 la 5 ani si valoarea creditului variaza Intre 500 si 1.000 de euro. O alta conditie pentru a lua un astfel de credit este ca studentul sa nu aiba mai mult de trei restante. In plus, pentru cele acordate de BRD, solicitantul trebuie sa fie student la una dintre universitatile partenere bancii.

Documente necesare

Pentru cei care vor sa contracteze un credit de student, e bine de stiut ce documentatie se solicita. Astfel, daca studentul nu lucreaza, sunt necesare actele de identitate atat ale Imprumutatului, cat si ale coImprumutatilor, care trebuie sa fie rude de primul grad. Trebuie completata o declaratie privind angajamentele de plata/litigii cu tertii. Se mai solicita documente de venit pentru Imprumutat si coImprumutat si adeverinta din care sa reiasa ca Imprumutatul se afla In ultimii doi ani de studiu. Pentru solicitantii BRD, adeverinta trebuie sa provina de la o universitate selectata de banca.

Dobanzi si comisioane

Unele banci acorda aceste credite In lei. Dobanda aplicata este de 9,9%, variabila. In plus, se mai Incheie o asigurare de viata obligatorie ce reprezinta 0,085% din sold si un comision de gestiune lunar de 0,3% din sold. Toate aceste costuri sunt incluse In rata lunara, care, potrivit normelor BNR, nu trebuie sa depaseasca 30% din venit. Studetii au si unele avantaje prin utilizarea cardului de credit. Astfel, pentru retragerea banilor de pe card la ATM-uri si POS-uri nu se percepe nici un comision. De asemenea, pentru interogarea soldului si emiterea extrasului de cont comisionul este tot 0.