Persoanele care au contract de munca în strainatate se pot împrumuta la câteva banci românesti, pentru a-si achizitiona case, masini sau pentru nevoi personale. Din nefericire, documentatia necesara este extrem de stufoasa si doar putine cereri sunt rezolvate.Pâna nu de mult, românii care lucrau în strainatate nu aveau nici o posibilitate sa se împrumute în tara. În prezent, din ce în ce mai multe banci ofera produse de creditare destinate exclusiv lucratorilor români peste granita. Potrivit datelor de la bancile craiovene, care acorda astfel de credite, foarte multi conationali de-ai nostri ar dori sa-si cumpere în tara o casa sau o masina, dar sa plateasca ratele acolo unde îsi desfasoara activitatea. Desi cererea exista, din cauza documentatiei stufoase care se solicita de banci, rata de acordare a creditelor pentru românii care muncesc în strainatate este foarte redusa. "Înca din 2007 avem întrebari si cereri de la cei din strainatate, dar finalitatea este scazuta. Noi solicitam documente de la firma din tara respectiva la care lucreaza solicitantul nostru. Este dificil pentru banca sa verifice bonitatea unei firme din strainatate. Doar zece la suta din cereri au fost solutionate", a declarat Neguta Rusinaru, directoarea adjuncta de retail a Bancii Transilvania - Sucursala Craiova. Cele mai multe cereri provin de la doljeni, care lucreaza în Europa si care vor sa-si cumpere un apartament.  
Teanc de documente  Ce documente le trebuie românilor din strainatate pentru a accesa credite românesti?Persoana solicitanta trebuie sa aiba contract de munca. BRD cere adeverinta de venit semnata de angajator (pentru trei luni consecutive recente), contractul individual de munca al solicitantului, înregistrat "la organul competent al administratiei statului unde este angajat", o declaratie speciala privind veniturile realizate sau fisa fiscala, respectiv "certificatul fiscal sau alt document legal care sa ateste plata impozitelor". Banca Transilvania accepta si contract de munca pe perioada determinata, care sa fie pe minim un an. La aprobarea Centralei de la Bucuresti a Bancii Transilvania pot fi acceptate si contracte de munca între sase luni si un an, dar care sa cuprinda o clauza de prelungire. Banca amintita mai cere extras de cont, care sa arate veniturile încasate în ultimele sase luni, adeverinta de venit de la firma la care lucreaza în strainatate, recomandare din partea angajatorului si fisa fiscala (sau certificat fiscal) din tara respectiva, pe anul precedent, dar care sa aiba viza institutiei similare finantelor noastre. BCR le ofera românilor din strainatate posibilitatea sa se împrumute cu avans de numai 5% sau cu avans 0, cu conditia sa faca dovada ca sunt rezidenti în România.  
Apostila în strainatate Indiferent ce banci din România acorda împrumuturi pentru capsunari, acestea au un numitor comun: toate documentele emise de o autoritate straina vor fi legalizate, supralegalizate sau apostilate de autoritatea competenta si, ulterior, traduse si legalizate în România. Cei care doresc sa-si ia credite în tara trebuie sa stie ca au multe acte de adus. "Exista posibilitatea ca oamenii sa vina cu documentele apostilate în tara respectiva, sa le traduca la noi în tara, ceea ce presupune costuri în plus pentru persoana respectiva. Dosarul complet presupune multa alergatura si cel putin o deplasare în tara a solicitantului. Aceasta pentru ca banca este mai prudenta cu firme din strainatate", a afirmat directoarea Neguta Rusinaru.  
Ratele, platite din strainatate Bancile le ofera românilor din strainatate si posibilitatea de a-si achita aici ratele din tara respectiva. Poate fi desemnata si o ruda din România (cu procura notariala), care sa vireze banii în contul debitorului. Daca creditul a fost contractat în euro, debitorul poate sa trimita banii la cineva din tara, care sa-i plateasca rata lunara sau sa transfere euro din tara respectiva în contul lui deschis la banca din România. Daca românul si-a facut credit în lei, atunci poate împuternici pe cineva din tara sa-i efectueze conversia în lei sau clientul bancii face direct conversia din euro în moneda în care are împrumutul, prin Internet Banking.
Dobânda poate fi fixa în primul an, apoi indexata cu indicele EURIBOR la trei luni (la BRD) ori poate fi mai mare cu un punct procentual fata de standard (la Banca Transilvania).