Cu toate ca majoritatea bancilor practica in continuare dobanzi variabile, cu mult sub rata inflatiei, ceea ce descurajeaza economisirea, sunt si cateva institutii de credit care ofera un castig real pozitiv deponentilor. Cinci banci, si anume BCR, Raiffeisen, Bancpost, Finansbank si Banca Romaneasca, au anuntat ca ofera celor care vin sa-si depuna banii la ele dobanzi fixe de pana la 8% pe an pe perioade care ajung chiar si la doi ani, anunta portalul Ghiseul Bancar.
Intrucat inflatia este prognozata in acest an undeva sub 7%, aceasta inseamna ca la sfarsitul anului deponentii la cele cinci banci vor avea un castig real de pe urma acestor dobanzi fixe.
Conform statisticilor BNR, in februarie economiile in lei ale populatiei au crescut cu doar 0,8%, in timp ce creditele in lei s-au majorat cu 5,3%. Scaderea economisirii este cauzata si de orientarea a tot mai multor oameni spre variante mai profitabile de investitii, precum fondurile mutuale sau actiunile la bursa. Portalul Ghiseul Bancar face o analiza a ofertelor bancilor care propun dobanda fixa. Astfel, Raiffeisen Bank ofera celor care doresc sa-si depuna banii la aceasta banca o dobanda fixa de 6% (fata de 4,25%) la depozitul pe termen de trei luni si 4% la cel pe o luna. Exista posibilitatea platii dobanzii la scadenta sau capitalizarea acesteia (adica adaugarea castigului din dobanda la valoarea depozitului) la finalul termenului, cand depozitul se reinnoieste automat pentru o noua perioada.

Dobanda fixa de 7,25% timp de doi ani la BCR

BCR a anuntat recent ca ofera o dobanda fixa de 7,25% pe termen de doi ani pentru cei care depun banii la banca cumparand certificate de depozit cu discount. Initial, certificatele aveau termen de maximum un an. Pentru certificatele de depozit in valuta, BCR ofera o dobanda fixa de 4,4% pentru dolari si 4,15% pentru euro. Principalul avantaj al certificatelor fata de depozitele clasice este dat de faptul ca nu se percepe comision nici la cumpararea acestora si nici la rascumparare (la retragerea banilor). De asemenea, certificatele se pot rascumpara oricand, la cotatia zilei publicata de banca.
ßi Banca Romaneasca are in oferta dobanzi fixe, mai mari cu un punct procentual, la depozitele pe toate perioadele, inclusiv la 12 luni. Banca a introdus si depozitul cu termen la doua luni, a carui dobanda fixa este de 7% pe an.
La randul sau, BancPost a lansat recent un depozit cu dobanda fixa, care se poate constitui pe maximum un an. Suma minima necesara pentru deschiderea unui astfel de depozit este de 5 milioane de lei. Nu se percepe comision de deschidere a contului, ca de altfel si in cazul celorlalte banci. Dobanzile ajung la 7,25% pentru cele cu termen de un an. Fiecare depozit, atat la Bancpost cat si la celelalte banci, este garantat in limita a 15.000 de euro.
Una din cele mai mari dobanzi fixe este oferita de Finansbank, care a adoptat sistemul de dobanzi fixe la toate termenele, de pana la 12 luni. Banca ofera una dintre cele mai mari dobanzi, 8%, la depozitele pe termen de un an.